*

Nieuws Buitenland

Wall Street lijkt hoger te sluiten

donderdag 14 juni 2018 21:10

Dollar flink duurder.

(ABM FN-Dow Jones) Wall Street lijkt vlak tot hoger te gaan sluiten. Circa een uur voor de slotzoemer noteerde de Dow Jones index licht in het rood, maar de breder samengestelde S&P 500 index won 0,2 procent. Techbeurs Nasdaq werd zelfs 0,6 procent hoger verhandeld.

Alvorens Wall Street de deuren opende, bleek het aantal eerste steunaanvragen gedaald met 4.000 naar 218.000 stuks. Dat was flink beter dan de 225.000 waarop economen rekenden.

De Amerikaanse detailhandel zag de omzet in mei stijgen, zowel ten opzichte van april als op jaarbasis.

Verder bleken de bedrijfsvoorraden in april gestegen en de importprijzen maakten, zoals ook voorzien, een pas op de plaats.

Spanningen

Mogelijk legt Amerika vrijdag nog voor tientallen miljarden dollars aan importheffingen op voor goederen uit China, zo berichtte The Wall Street Journal, hoewel deze maatregelen ook nog over het weekend heen getild kunnen worden.

De kans is groot dat China met tegenmaatregelen komt, waardoor de vrees wordt gevoed dat het niet bij spanningen blijft, maar dat het tot een serieuze handelsoorlog komt.

De zakenkrant benadrukte overigens dat president Donald Trump nog geen definitief akkoord heeft gegeven voor de nieuwe maatregelen, en wellicht bedenkt hij zich nog. Vooral omdat hij Beijing goed kan gebruiken om Noord-Korea te dwingen zijn nucleaire ambities op te geven.

Centrale bank

Na de alom verwachte renteverhoging door de Federal Reserve woensdagvond kon de markt zich donderdag richten op de Europese Centrale Bank.

De ECB liet, zoals voorzien, de rente ongemoeid, maar gaf wel een einddatum voor het opkoopprogramma af. Na een halvering van het opkoopbedrag in het vierde kwartaal zal de centrale bank in 2019 helemaal stoppen met deze vorm van stimulering, is de bedoeling.

Echter tot en met de zomer van 2019 hoeft de markt niet te verwachten dat de rente omhoog gaat.

"De haviken hebben eindelijk hun einddatum voor QE gekregen, terwijl de duiven nog altijd de deur hebben openstaan voor meer [stimuleringen] indien nodig. Knap gedaan", concludeerde econoom Carsten Brzeski van ING.

Per saldo was het besluit van de ECB volgens Rabobank echter toch vooral 'dovish', wat druk zette op de euro.

Kort voor het rentebesluit noteerde de euro/dollar op 1,1815 en inmiddels is dit 1,1590.

Olie is donderdag duurder geworden. De juli-future voor een vat ruwe olie sloot op de New York Mercantile Exchange 0,25 dollar hoger, ofwel 0,4 procent, op 66,89 dollar. Daarmee noteert het zwarte goud op de hoogte stand in twee weken.

Bedrijfsnieuws

Comcast koerste 4,6 procent hoger, nadat heet een bod uitbracht op onderdelen van het Amerikaanse mediabedrijf 21st Century Fox dat 19 procent hoger is dan het bod van rivaal Disney. 21st Century Fox won bijna twee procent, terwijl Disney ruim twee procent lager noteerde.

Adobe rapporteert nabeurs kwartaalcijfers. Het softwarebedrijf noteerde in aanloop naar deze cijfers een half procent hoger.

Tailored Brands daalde 22 procent, nadat de retailer woensdagavond een teleurstellende vergelijkbare omzet rapporteerde.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

June 14, 2018 15:10 ET (19:10 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.