*

Nieuws Buitenland

Wall Street opent vermoedelijk hoger

vrijdag 22 juni 2018 15:03

OPEC en handelsbetrekkingen domineren aandachtsveld.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag vermoedelijk hoger openen en maken zo een einde aan een stevige verliesserie.

De Dow Jones index lijkt zich op te kunnen maken voor een plus na acht dagen achtereen verlies te hebben geleden.

De meeste aandacht gaat vandaag uit naar de bijeenkomt van oliekartel OPE in Wenen. Het kartel vergadert over het productieniveau, waarvan de meerderheid van de aangesloten landen van mening is dat die met 1 miljoen vaten omhoog kan, nu de olievoorraden dat naar hun mening weer toelaten.

Volgens bronnen binnen het kartel zou er nu een principe-akkoord liggen voor een effectieve productieverhoging van 600.000 vaten.

De markten blijven daarnaast gefocust op de spanningen in de handelsrelaties tussen de Verenigde Staten en belangrijke partners zoals China en de Europese Unie. De Europese Unie laat vandaag zijn importheffingen op Amerikaanse producten ingaan, de Amerikanen hebben voor China 6 juli in de agenda staan.

Mochten de Amerikanen vasthouden aan hun vorige week geuite dreigementen de Chinezen niet 50 miljard aan importproducten, maar een veelvoud van dit bedrag met heffingen te belasten, dan is de verwachting dat valutabeleggers zich vooral tot de yen en de Amerikaanse dollar wenden als mondiale veilige haven.

Beleggers zijn bezorgd dat de spanningen en recente invoerheffingen kunnen leiden tot tegenwind voor de wereldeconomie. Dit terwijl de Amerikaanse economie volgens velen in de laatste fases van zijn groeiperiode zit.

Economisch nieuws komt vandaag van de voorlopige inkoopmanagersindex van de Verenigde Staten over juni. Daarvoor is de verwachting dat deze stijgt van 55,7 in mei naar 56,5 deze maand. Het betreft een voorlopige meting.

De euro/dollar noteerde vrijdag op 1,1652. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1646 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1609 op de borden.

De olieprijs steeg vrijdag. Een augustus-future West Texas Intermediate won 2,4 procent tot 67,08 dollar, terwijl een augustus-future Brent 2,6 procent duurder werd op 74,95 dollar.

Bedrijfsnieuws

Softwarebedrijf Red Hat verloor vrijdag in de handel voorbeurs circa 14,5 procent, nadat het een outlook afgaf die onder de verwachting lag.

CarMax, een dealer in tweedehands auto's, won ruim negen procent en BlackBerry steeg 1,7 procent. Afgelopen kwartaal werd er door BlackBerry verlies geleden als gevolg van een dalende omzet.

De grootste Amerikaanse banken zijn goed gekapitaliseerd en zouden in staat zijn om huishoudens en bedrijven kredieten te blijven verstrekken tijdens een zware mondiale recessie. Dit bleek uit de stresstest van de Federal Reserve.

"Ondank het zwarte scenario en andere factoren die de test dit jaar beïnvloedden, zouden de kapitaalniveaus na de hypothetische zware mondiale recessie hoger liggen dan de werkelijke niveaus van de grote banken in de jaren voorafgaand aan de laatste recessie", aldus de Fed.

Slotstanden

De Dow Jones index sloot donderdag 0,8 procent lager op 24.461,70 punten. De breder samengestelde S&P 500 index leverde 0,6 procent in op 2.749,76 punten en techbeurs Nasdaq daalde 0,9 procent naar 7.712,95 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

June 22, 2018 09:03 ET (13:03 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.