*

Nieuws Buitenland

Fed-notulen bevestigen geleidelijk rentepad

donderdag 5 juli 2018 20:21

WASHINGTON (AFN/BLOOMBERG) - Beleidsmakers van de Federal Reserve laten zich niet uit het veld slaan door de toegenomen handelsspanningen. De notulen van hun meest recente beleidsvergadering in juni tonen aan dat ze nog steeds een pad voor ogen hebben waarin de rente geleidelijk verder opgeschroefd wordt. De Amerikaanse economie is volgens hun namelijk ,,erg sterk''.

De koepel van Amerikaanse centrale banken verhoogde de rente vorige maand zoals verwacht met een kwart procentpunt. Het belangrijkste tarief kwam door die tweede verhoging dit jaar op een bandbreedte van 1,75 tot 2 procent. Sinds december 2015 heeft de Fed de rente nu al zeven maal opgekrikt.

Tegelijk werd de verwachting voor het aantal rentestappen in heel dit jaar opgeschroefd van drie naar vier. In 2019 zullen er dan waarschijnlijk nog drie rentestappen moeten volgen om de Amerikaanse economie en inflatie weer op de gewenste niveaus te krijgen.

Uit de notulen blijkt overigens wel dat de meerderheid van de Fed-bestuurders een toename van de onzekerheden en risico's constateerde. Het gaat dan vooral om de handelsspanningen. Die zouden mogelijk nog negatieve effecten kunnen hebben voor bijvoorbeeld de investeringen.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)