*

Nieuws Buitenland

Wall Street houdt verliezen beperkt

woensdag 11 juli 2018 21:10

Escalerend handelsconflict drukt de stemming.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse aandelenbeurzen verloren woensdag terrein na vier dagen winst, maar hielden de verliezen beperkt nadat de regering-Trump nieuwe heffingen op Chinese goederen aankondigde.

De spanningen tussen de Verenigde Staten en zijn grootste handelspartners lopen daardoor verder op en sommige beleggers vrezen dat dit kan uitmonden in een totale handelsoorlog.

De S&P500-index daalde 0,6 procent tot 2.777 punten, de Dow Jones-index leverde 0,7 procent in en de Nasdaq-index zakte 0,4 procent.

Het Witte Huis meldde dinsdagavond dat het overweegt om importheffingen van 10 procent door te voeren op nog eens 200 miljard dollar aan Chinese goederen. Vorige week werden al heffingen op 34 miljard dollar aan goederen van kracht, die direct werd gepareerd door China voor Amerikaanse goederen ter waarde van hetzelfde bedrag.

Het Chinese ministerie van handel noemde het nieuwste Amerikaanse plan "totaal onacceptabel" en schadelijk voor China en de hele wereld.

"Dit verschilt van de eerdere ingrepen in het handelsbeleid, omdat de omvang aanzienlijk groter is, en omdat China niet direct kan terugslaan met hetzelfde bedrag van 200 miljard dollar, omdat het land niet zo veel Amerikaanse goederen importeert", zei beleggingschef David Carter van Lenox Wealth Advisors. "Als deze schermutselingen escaleren tot een totale handelsoorlog, zal dat een grotere kracht in de markten zijn dan de sterke onderliggende waarden", dacht Carter.

Grondstoffenfondsen en de industriesector behoorden tot de sterkste dalers, omdat zij worden gezien als het meest gevoelig voor internationale handelsperikelen.

Omdat ook de olieprijs hard onderuitging, leverden ook energiefondsen in.

De afgelopen dagen stegen de aandelenkoersen op Wall Street nog, omdat de aandacht verschoof naar het aankomende kwartaalcijferseizoen, dat naar verwachting sterke winstgroei zal laten zien.

De olieprijs in New York sloot 4 procent lager op 70,21 dollar. De goudprijs daalde 0,9 procent.

De euro zakte ten opzichte van de dollar tot 1,1672 dollar.

In economisch nieuws steeg de producentenprijsindex voor juni met 3,4 procent op jaarbasis, tegen 3,1 procent een maand eerder. Dit was het hoogste inflatiecijfer sinds eind 2011.

Stijgers en dalers

In de industriële hoek verloor vliegtuigbouwer Boeing 1,9 procent, 3M gaf 1,5 procent prijs en de fabrikant van graafmachines Caterpillar werd 3 procent minder waard.

Onder de energieproducenten leverde Chevron 3,1 procent in, Halliburton verloor 2,5 procent en Marathon Oil 2,8 procent. Zwaargewicht Exxon Mobil beperkte het verlies tot 1,4 procent.

21st Century Fox moest ook een stap terug doen. Het aandeel verloor 3,7 procent, nadat het zijn bod op het Britse televisieconcern Sky aanzienlijk ophoogde, om rivaal Comcast af te troeven. Comcast werd 1,2 procent meer waard.

Technologieconcern Nvidia zakte 2 procent, nadat het bedrijf dinsdag nabeurs een samenwerking aankondigde met de Duitse autofabrikant Daimler en de auto-onderdelenreus Bosch, om robottaxi's in Californië te gaan testen.

Een zeldzame stijger was Fastenal. Het aandeel werd 10 procent meer waard. De fabrikant van schroeven en bouten verhoogde zijn dividend van 0,37 naar 0,40 dollar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

July 11, 2018 15:10 ET (19:10 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.