*

Nieuws Buitenland

Update: ECB bezorgd over handelsprotectionisme

donderdag 12 juli 2018 14:51

Monetaire beleidsmakers waarschuwen tevens voor nieuwe risico financiele markten.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese Centrale Bank is bezorgd over de gevolgen van het toenemende handelsconflict en waarschuwde tegelijkertijd voor nieuwe risico's voor de financiële markten. Dit bleek donderdag uit de notulen die zijn opgemaakt tijdens de meest recente monetaire vergadering van de Europese Centrale Bank op 13 en 14 juni van dit jaar.

De opgelegde handelsbelemmeringen kunnen volgende de monetair bestuurders in algemene zin een daling van het vertrouwen teweeg brengen.

De ECB verwacht verder geen renteverhoging door te voeren vóór het einde van de zomer van 2019, zoals al bekend was. Hoofdeconoom Cartsen Brzeski van ING schat in dat er zich iets zeer onverwachts moet voordoen wil de ECB hier van afwijken. De econoom brengt in herinnering dat de officiële zomer in Europa in de laatste week van augustus eindigt.

"In het Engels staat dit geformuleerd met de woorden 'through the summer of 2019' en dat zorgde voor de vraag hoe dit exact moet worden opgevat, daar de Franse en Spaanse vertalingen het hielden op 'tot aan de zomer van 2019' en er ook mediaberichten verschenen waarin ECB-bestuursleden werden opgevoerd die dit ook zo zagen", gaf marktanalist Bas van Geffen van Rabobank donderdag tegen ABM Financial News aan.

"Het lijkt er op dat de ECB de timing voor een rentverhoging bewust vaag houdt. Het verschaft de bestuursleden in elk geval voldoende tijd om één en ander nog eens goed door te nemen", aldus Geffen.

Geffen stipte donderdag één aspect uit de notulen aan dat er positief uitsprong: de herfinancieringsoperaties TLRO. "Daar is de ECB positief over en wij sluiten niet uit dat de ECB een volgende herfinancieringsprogramma opzet", aldus de marktanalist.

De bestuurders gaan voor 2018 uit van een inflatie van 1,7 procent.

De ECB hield in de notulen de optie open of het al dan niet het opkoopprogramma van 2,5 biljoen euro verlengt op basis van de internationale onenigheden over de handelsbetrekkingen. De bank zal dit laten afhangen van nieuwe macro-economische data die in de komende maanden bekend zullen worden.

Tot en met september 2018 blijft de bank maandelijks voor 30 miljard euro aan obligaties inkopen. Naar verwachting zal dit bedrag worden teruggebracht naar 15 miljard euro per maand tot en met december, waarmee het programma wordt afgesloten.

ING denkt dat de ECB zijn handen er nog vol aan heeft om Quantitative Easing zo rustig mogelijk af te sluiten, omdat een afnemende inflatie of een reductie van de economische groei door spanningen binnen de mondiale handelsrelaties de bank dwingt tot bijstellingen.

De economie van de eurozone liet recent een vertraging zien en het kan zijn dat het huidige handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China deze vertraging verdiept. In het eerste kwartaal van dit jaar daalde groei van de economie van de muntunie naar 0,4 procent.

De euro noteerde donderdagmiddag vrijwel onveranderd op 1,1676 dollar.

Update: om commentaar van econoom en analist toe te voegen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

July 12, 2018 08:51 ET (12:51 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.