*

Nieuws Buitenland

Olieprijs vrijwel vlak gesloten

donderdag 12 juli 2018 21:04

Markt ziet eerdere winsten vervliegen.

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is donderdag vrijwel vlak gesloten, waarbij de olieprijs gedurende het verloop van de dag eerdere winsten zag vervliegen.

Een dag eerder sloot de olieprijs bijna 5,0 procent lager, wat de sterkste daling in bijna 2 1/2 jaar markeerde.

De prijs voor een vat ruwe olie daalde woensdag als gevolg van de zorgen over de wederopleving van het olie-aanbod uit Libiƫ en toenemende zorgen over de gevolgen van een escalerende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China.

Sommige analisten vragen zich echter af hoe snel de olie uit Libiƫ op de markt zal komen, terwijl beleggers optimistischer lijken over de dreigende handelsoorlog.

De markt leek het meest recente voorradenrapport van de Amerikaanse Energy Information Administration volledig te negeren, terwijl het rapport een sterke daling van de Amerikaanse voorraden liet zien. Uit de data bleek dat de voorraden ruwe olie in de week eindigend op 6 juli zijn gedaald met circa 12,6 miljoen vaten tot 405,2 miljoen vaten. De benzinevoorraden daalden met 0,7 miljoen vaten, terwijl de voorraden stookolie met 4,1 miljoen vaten stegen. De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen daalde van 97,1 naar 96,7 procent.

"De daling van de markt gisteren leek vrij extreem", concludeerde grondstoffenstrateeg Warren Patterson van ING. "De markt negeerde de grootste daling van de Amerikaanse voorraden ruwe olie sinds september 2016, maar herstelde daar vandaag op", voegde hij toe.

Brent herstelde donderdag na een verlies van bijna 7 procent een dag eerder, nadat de door de Libische staat gerunde National Corp. een force majeure ophief op de export van ruwe olie vanuit de oostelijk oliehavens als gevolg van de voortdurende burgeroorlog.

Analisten schatten dat die havens circa 700.000 vaten olie per dag kunnen verwerken. Analisten van Commerzbank meldden echter dat het onduidelijk is hoeveel schade is aangericht in de teruggewonnen havens na de gevechten vorige maand.

Het Internationaal Energie Agentschap publiceerde donderdag zijn olierapport over juli en waarschuwde voor een groeivertraging in de vraag naar olie. Het IEA gaat uit van een vraaggroei van 1,3 miljoen vaten olie per dag tegen 1,5 miljoen vaten over de eerste zes maanden van dit jaar.

Voor 2019 zijn de prognoses als volgt: in de eerste helft wordt een groei van de vraag verwacht van circa 1,2 miljoen vaten per dag, voor de tweede helft van volgend jaar zal dit 1,6 miljoen vaten per dag zijn.

Een augustusfuture voor een vat ruwe olie sloot donderdag 0,1 procent lager op 70,33 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

July 12, 2018 15:04 ET (19:04 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.