*

Nieuws Buitenland

Fed-preses tevreden over rentestappen VS (2)

donderdag 12 juli 2018 21:10

N i e u w bericht, meer informatie in hele bericht

WASHINGTON (AFN/BLOOMBERG) - De Amerikaanse economie staat er goed voor. Dat zei Jerome Powell, de voorzitter van de koepel van centrale banken in de Verenigde Staten, tijdens een radio-interview in de VS. De Fed-preses is vooral tevreden over de effecten van het geleidelijk laten oplopen van de rente. Verder uitte hij zijn zorgen over oplopende handelsspanningen.

,,Laat je de rentes te lang laag, dan kan de inflatie te snel oplopen. Ook liggen dan bubbels op de loer, bijvoorbeeld op de huizenmarkt", aldus Powell. ,,Te snelle rentestappen kunnen daartegenover voor een recessie zorgen." De afgelopen jaren heeft de Fed meerdere rentestappen gezet.

De inflatiedoelen zijn volgens Powell nog niet geheel verwezenlijkt. ,,Momenteel ligt deze tegen de 2 procent. Daarmee zijn we dicht bij ons doel, maar we zijn er nog niet", aldus Powell.

Verder prees hij ontwikkelingen op het gebied van de werkgelegenheid, die zich volgens hem bijna op het maximale niveau bevindt. ,,De werkloosheid is op het laagste niveau in twintig jaar", aldus Powell. Ook zijn de huidige ,,stabiele prijzen" bijna op het beoogde peil van de Federal Reserve.

Ook sprak Powell over de bankensector. Amerikaanse banken zijn volgens hem goed gekapitaliseerd. Het bankensysteem is daarnaast veiliger dan eerst en is het toezicht verbeterd.

De voorzitter wees er verder op dat er steeds meer zorgen leven over de gevolgen van het veranderende Amerikaanse handelsbeleid. Een aanhouden lange periode van hoge tarieven op een verscheidenheid aan producten kunnen volgens hem de economische groei op termijn schaden.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)