*

Nieuws Buitenland

Grootbanken omlaag op vlak Wall Street

vrijdag 13 juli 2018 22:06

Resultaten financials negatief ontvangen.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag vlak tot licht lager gesloten, nadat een drietal financials het cijferseizoen heeft afgetrapt. De toonaangevende S&P 500 index sloot 0,1 procent hoger op 2.801,73 punten. De Dow Jones Index won 0,4 procent op 25.019,41 punten. Techbeurs Nasdaq maakte een pas op de plaats op 7.825,98 punten.

"De Amerikaanse aandelenbeurzen laten een verdeeld beeld zien nadat enkele grootbanken het cijferseizoen hebben afgetrapt", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets. Citigroup, JP Morgan Chase en Wells Fargo rapporteerden voorbeurs hun bedrijfsresultaten over het tweede kwartaal.

Madden zag dat handelaren wat winst namen op Amerikaanse aandelen, na een sterk slot op donderdag. De analist wees bovendien op het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China dat "nog steeds op de achtergrond suddert" en zodoende op de radar van beleggers blijft.

De Amerikaanse president Donald Trump is momenteel op een tweedaags werkbezoek in Londen. Trump liet zich in een interview met de Britse krant The Sun in harde bewoordingen uit over de Brexit-aanpak van Theresa May tot nu toe. Trump stelde dat als het VK zou aansturen op een zachte Brexit, dan mogelijk alle kansen worden verspeeld om nog een handelsovereenkomst te sluiten met de VS.

In een persmoment met de Britse premier op vrijdag was Trump evenwel een stuk milder en sloot hij een eventueel handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk niet uit.

Het uitblijven van harde woorden uit de VS richting China moedigt beleggers volgens Madden momenteel aan om in de markt te stappen. "Beleggers wennen inmiddels aan het patroon, waarbij markten herstellen na een grote verkoopgolf als gevolg van handelsspanningen", aldus Madden.

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekend dat de prijzen voor geïmporteerde goederen in de Verenigde Staten in juni op maandbasis zijn gedaald met 0,4 procent, terwijl de exportprijzen met 0,6 procent stegen. Later op de dag volgde het consumentenvertrouwen, gemeten door de universiteit van Michigan. De index voor het consumentenvertrouwen daalde van 98,2 in juni naar 97,1 deze maand, zo bleek uit voorlopige cijfers.

Een augustus-future voor een vat ruwe olie sloot vrijdag 1,0 procent, ofwel 0,68 dollar, hoger op 71,01 dollar op de New York Mercantile Exchange. Op weekbasis leverde de future bijna vier procent in. "De prijzen voor een vat West Texas Intermediate en Brent bewegen rustig sinds de flinke verliezen op woensdag", zo stelde Madden. Zorgen over overaanbod en over de toekomstige vraag vanuit China drukken volgens Madden op de prijzen. Ondanks dat de olieprijzen afgelopen week fors onderuit gingen, waren koopjesjagers volgens de marktvorser niet te vinden. Madden noemde dat zorgwekkend.

De euro/dollar noteerde op 1,1681. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1636 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1671 op de borden.

Bedrijfsnieuws

JP Morgan sloot circa een half procent lager. De Amerikaanse bank realiseerde in het tweede kwartaal een sterke winstgroei, mede omdat het heel wat minder belasting hoefde te betalen. De nettowinst kwam afgelopen kwartaal op een record uit voor een tweede kwartaal, op 8,3 miljard dollar. In het eerste kwartaal was dit nog 8,7 miljard dollar, maar vorig jaar in het tweede kwartaal was dit 7,0 miljard dollar. Analisten geraadpleegd door FactSet mikten op een winst per aandeel van 2,22 dollar, maar die kwam daadwerkelijk uit op 2,29 dollar.

Citigroup boekte in het tweede kwartaal van 2018 meer winst dan was verwacht, eveneens dankzij een lagere belastingdruk. Citigroup rapporteerde een winst van 4.490 miljoen dollar, ten opzichte van 3.872 miljoen dollar in hetzelfde kwartaal van 2017. Op kwartaalbasis daalde de nettowinst overigens wel, met 3 procent. De winst per aandeel kwam uit op 1,63 dollar. Analisten hadden gerekend op 1,56 dollar. De omzet steeg met bijna 2 procent op jaarbasis van 18.155 miljoen naar 18.469 miljoen dollar. Het aandeel gaf ruim twee procent prijs.

Wells Fargo behaalde over het afgelopen kwartaal minder winst dan was verwacht, op een eveneens lagere omzet. De bank uit San Francisco meldde een winstdaling van 12 procent tot 5,2 miljard dollar, gelijk aan 0,98 dollar per aandeel. Analisten geraadpleegd door FactSet rekenden gemiddeld op een winst per aandeel van 1,12 dollar. De omzet zakte op jaarbasis van 22,2 miljard naar 21,6 miljard dollar. Het aandeel daalde meer dan een procent.

Johnson & Johnson leverde circa anderhalf procent in. De Amerikaanse farmaceut moet 4,69 miljard dollar betalen na een verloren rechtszaak over talkpoeder dat kankerverwekkende stoffen bevatte.

AT&T daalde krap twee procent, nadat het Amerikaanse ministerie van justitie in beroep is gegaan tegen een uitspraak dat het telecombedrijf Time Warner mag overnemen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

July 13, 2018 16:06 ET (20:06 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.