*

Nieuws Buitenland

Valuta: eurozwakte speelt op na Europese zorg over Turkije

vrijdag 10 augustus 2018 09:57

Europese munt dendert door steunniveau en valt uit range.

(ABM FN-Dow Jones) De euro heeft vannacht enorme averij opgelopen te opzichte van de dollar, nadat in de eurozone bezorgdheid is ontstaan over uitstaande leningen in Turkije, dat in Washington geen deal kon sluiten over het voortslepende conflict over een detentie van een Amerikaanse dominee.

"Samen met de inschatting van de Europese Centrale Bank dat diverse kwetsbare banken nogal wat euroleningen hebben uitstaan in Turkije, zorgde dit voor een sterke daling van de Europese munt", aldus valutahandelaar Chris Jongbloed van Saxobank vrijdag tegen ABM Financial News.

Jongbloed zet de posities van deze banken op een rij, met Italiaanse banken die voor 14 miljard euro aan leningen in Turkije hebben uitstaan en Spaanse banken voor zelfs 70 miljard euro aan leningen. Ook BNP Paribas heeft met een flinke omvang aan uitgeleend geld.

"Volgende week loopt er ook nog een miljardenoptie af en met de huidige koers en met een 'strike' op 1,15 dollar voor een euro zijn de betrokken partijen niet erg verheugd", aldus de handelaar.

Met een koers van 1,1460 op vrijdagmorgen is de Europese munt met veel geweld door zijn technische steun van 1,1510 gezakt en daarmee uit de range van 1,15 tot 1,18 dollar gevallen. "Maar gesteld dat de euro vanavond kans heeft gezien weer boven de oude steun te sluiten dan kun je denk toch spreken van een zogeheten 'false dip'.

De economie van Japan heeft in het tweede kwartaal van dit jaar weer groei laten zien. In een eerste raming kwam de groei uit op 1,9 procent.

Er staan voor vandaag vier cijfers geagendeerd die voor de valutamarkten van belang kunnen zijn. Om te beginnen de industriƫle productie van het Verenigd Koninkrijk over juni, gevolgd door de handelsbalans en de economische groei van het land over dezelfde maand. Vanmiddag kan de dollar een beweging laten zien als om half drie de consumentenprijzen van de Verenigde Staten over juli naar buiten komen.

De Britse cijfers kunnen van belang zijn voor het Britse pond, de consumentenprijzen van de Verenigde Staten uiteraard voor de dollar. Donderdag bleven de Amerikaanse producentenprijzen over juli op maandbasis ongewijzigd.

"Ik denk dat de Britse cijfers overigens geheel onttrokken worden door de Turkse zaak. De consumentenprijsindex van de Amerikanen valt naar mijn idee straks niet tegen en dat biedt dan verdere steun voor de dollar", aldus Jongbloed.

De euro noteerde vrijdagochtend op 1,1465 dollar, een verlies van 0,6 procent. De dollar noteerde 5,8950 Turkse lira met een voorlopig hoogste notering op 6,23 Turkse lira. De euro noteerde ten opzichte van alle relevante valuta vrijdag lager, zo ook ten opzichte van het Britse pond, waar het 0,3 procent op moest toegeven met een koers op 0,8963 Britse pond.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

August 10, 2018 03:57 ET (07:57 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.