*

Nieuws Buitenland

Futures wijzen op een lagere opening van Wall Street

vrijdag 10 augustus 2018 12:48

Ogen gericht op valutamarkt.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse futures wijzen vrijdag op een lagere opening van Wall Street. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden rond lunchtijd 0,4 procent lager.

De aandacht zal vrijdag vooral gevestigd zijn op de valutamarkt. De zorgen rond de handelsoorlog met China zijn even naar de achtergrond verschoven. De dollar won de afgelopen nacht sterk aan waarde, nadat de Europese Centrale Bank haar zorgen had uitgesproken over uitstaande leningen van Europese banken in Turkije. In reactie gingen de euro en vooral de Turkse lira ten opzichte van de dollar flink onderuit. De lira is dit jaar, ten opzichte van de Amerikaanse munteenheid, al met 35 procent gezakt. Het verlies kwam deze week uit op 13,3 procent.

Washington en Ankara liggen al enige tijd met elkaar in de clinch over de detentie van een Amerikaanse dominee. Vanwege de weigering van Turkije om de dominee vrij te laten, hebben de VS Turkije sancties opgelegd. Bovendien heeft de Turkse president Recep Erdogan tot grote bezorgdheid van beleggers laten blijken weinig interesse te hebben in het stoppen van de hoge Turkse inflatie. Die staat in Turkije inmiddels op bijna 16 procent, maar Erdogan wil niet dat de Turkse centrale bank de rente verhoogt.

Volgens valutaspecialist Bart Hordijk van Monex Europe kan alleen een gigantische renteverhoging van 500 basispunten in Turkije de markten kalmeren. Een andere mogelijkheid is volgens hem een beperking van het kapitaalverkeer in Turkije. Hij vreest echter dat Erdogan deze maatregelen zal blokkeren.

Een sterkere dollar is slecht nieuws voor de exporterende bedrijven in de VS. Bovendien is een sterke dollar een probleem voor landen die veel schulden in dollars uit hebben staan, zoals Argentiniƫ.

Er is vrijdag bijna geen macro-economisch nieuws in de VS.

Vanmiddag staat alleen de Amerikaanse inflatie geagendeerd. Met het oog op het verkrappende monetaire beleid van de Federal Reserve zullen economen de ontwikkeling van het consumentenprijspeil nauwlettend volgen.

De Britse economie is in juni met 0,1 procent gegroeid, zo werd vrijdagmorgen bekend. In mei groeide de economie nog met 0,3 procent. De industriƫle productie in het Verenigd Koninkrijk steeg in juni gestegen ten opzichte van de voorgaande maand. De Britse industrie produceerde 0,4 procent meer dan in mei, net als de maakindustrie.

De economie van Japan heeft in het tweede kwartaal van dit jaar weer groei laten zien. In een eerste raming kwam de groei uit op 1,9 procent.

De Aziatische beurzen eindigden vrijdag lager, met een min van 0,7 procent voor de Japanse Nikkei en een verlies van 0,3 procent voor de Chinese Shanghai Composite.

Olie noteerde vrijdag licht hoger. Een september-future West Texas Intermediate steeg 0,4 procent tot 66,94 dollar, terwijl een oktober-future Brent tevens 0,2 procent duurder werd op 72,24 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1474. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,1532 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1572 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Er staan vrijdag geen kwartaalcijfers van bedrijven op de agenda.

Qualcomm trof een schikking met de Taiwanese toezichthouder van omgerekend 93 miljoen dollar. De chipgigant heeft in het verleden de regels in Taiwan overtreden, zo oordeelde de toezichthouder. Naast het schikkingsbedrag zal Qualcomm in de komende vijf jaar ook investeren in Taiwan, onder meer in 5G, start-ups en samenwerkingen met universiteiten. In de elektronische handel voorbeurs verloor het aandeel 0,4 procent.

Dropbox boekte het afgelopen kwartaal beter dan verwachte resultaten, zo werd donderdag nabeurs bekend. De online opslagdienst behaalde een aangepaste winst per aandeel van 11 dollarcent. De omzet kwam uit op 339 miljoen dollar. Analisten, geraadpleegd door FactSet, hadden gerekend op een aangepaste winst per aandeel van 6 dollarcent, op een omzet van 331 miljoen dollar. Het aandeel ging in de elektronische handel voorbeurs 7 procent onderuit.

Slotstanden Wall Street

Wall Street is donderdag hoger gesloten. De Dow Jones index won 0,5 procent op een slot van 25.462,58 punten. De S&P 500 eindigde ook een half procent in de plus op 2.840,35 punten. Voor de Nasdaq resteerde op een slotstand van 7.812,01 punten, een plus van 0,1 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

August 10, 2018 06:48 ET (10:48 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.