*

Nieuws Buitenland

'Dagvaarding SEC naar Tesla over tweet Musk' (2)

woensdag 15 augustus 2018 20:42

N i e u w bericht, meer informatie in 4e, 5e en 6e alinea

NEW YORK (AFN/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse beurstoezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC) heeft een dagvaarding gestuurd naar Tesla over de tweet van topman Elon Musk dat hij het bedrijf van de beurs wil halen en dat de financiering rond was. Dat meldde nieuwszender Fox op basis van ingewijden.

Een dagvaarding zou betekenen dat de SEC een formeel onderzoek is begonnen naar de zaak. Musk overtrad mogelijk de beursregels als blijkt dat zijn opmerking over financiering niet volledig klopt. Hij kan zich dan schuldig hebben gemaakt aan fraude en koersmanipulatie.

Tesla en de SEC wilden geen commentaar geven op het bericht. Op Wall Street ging de koers van Tesla omlaag na de berichtgeving.

Verschillende investeerders hebben Musk en Tesla aangeklaagd. De eisers noemen de tweets van Musk vals en misleidend en een 'kernaanval' bedoeld om shortsellers (mensen die speculeren op koersdalingen) uit te schakelen.

Eerder op de dag was er nog onduidelijkheid over een tweet van Musk waarin hij meldde dat hij samenwerkt met de bank Goldman Sachs en investeringsmaatschappij Silver Lake Partners bij het plan om Tesla van de beurs te halen. Volgens bronnen was deze samenwerking nog niet formeel. Goldman Sachs liet later weten dat het stopt met het volgen van het aandeel Tesla vanwege zijn rol als adviseur van het bedrijf.

Binnen de top van Tesla zou steeds meer ergernis zijn over het Twittergedrag van Musk. Meerdere bestuurders zouden hem gesommeerd hebben te stoppen met het versturen van tweets. Tesla heeft een aantal juridisch adviseurs ingeschakeld om te helpen bij het bedrijf van de beurs te halen.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)