*

Nieuws Buitenland

Europese beurzen nemen gas terug

dinsdag 28 augustus 2018 18:30

Duurdere euro houdt indexen in toom.

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn dinsdag verdeeld gesloten. De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot nagenoeg vlak op 385,46 punten, de Duitse DAX eindigde 0,1 procent lager op 12.527,42 punten, de Franse CAC 40 won 0,1 procent op een slotstand van 5.484,99 punten en de Britse FTSE 100 sloot 0,5 procent hoger op 7.617,22 punten.

Het beurssentiment in Europa was dinsdag niet zo uitbundig als in Amerika de dag ervoor toen er diverse records op de borden kwamen op Wall Street. Daar verwelkomden beleggers de handelsdeal tussen de Verenigde Staten en Mexico met enthousiasme. De deal zorgde wel voor een verzwakking van de dollar ten opzichte van de euro en dat werd op de Europese markten dinsdag gemerkt.

Op korte termijn draait het volgens marktanalist Chris Beauchamp van IG allemaal om momentum. "Dat zie je duidelijk terug bij de Amerikaanse markten die de Europese beurzen ver achter zich laten", aldus de marktanalist.

Maar met het Amerikaanse groeicijfer dat woensdag komt en het banenrapport volgende week, kan de dollar snel herstellen, denkt Beauchamp. De euro noteerde rond het slot op 1,1713 dollar. Dinsdagochtend verhandelde het muntpaar nog onder de 1,17.

Op macro-economisch vlak werd dinsdag bekend dat de geldhoeveelheid in de eurozone in juli minder sterk is gestegen dan een maand eerder. Verder bleken de huizenprijzen in de Verenigde Staten in juni minder sterk opgelopen dan in mei. Het Amerikaanse consumentenvertrouwen zoals onderzoeksbureau Conference Board dat meet, kwam in augustus uit op het hoogste niveau in bijna 18 jaar.

Olie werd een half procent duurder.

Bedrijfsnieuws

Europese automakers profiteerden van het handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en Mexico. In Frankfurt stegen BMW, Daimler en Volkswagen tot anderhalf procent. De Franse autobouwers PSA Peugeot Citroën en Renault schreven tot 2 procent aan beurswaarde bij.

Opvallend was de koersval van het Deense Sydbank. De bank kwam met een winstwaarschuwing na een moeizaam eerste halfjaar. Het aandeel daalde 11,2 procent.

Ook elders stonden financials onder druk. Deutsche Bank verloor 1,5 procent, Commerzbank leverde 1,2 procent in en Société Générale daalde 0,9 procent. ING Groep eindigde 1,0 procent lager.

In Milaan werd de hoofdindex omlaag getrokken door zwaargewichten Enel en Intesa Sanpaolo. Nutsbedrijf Enel verloor 0,7 procent terwijl aandelen van financial Intesa 1,1 procent minder waard werden. Beursindex FTSE MIB verloor 0,9 procent.

De Londense beurs deed het dinsdag beter dan omringende aandelenmarkten, met name dankzij de sterke stijging van mijnbouwers. BHP Billiton won 2,8 procent, Glencore steeg 2,1 procent en Anglo American ging er 3,3 procent op vooruit.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Europese beurzen stonden de indexen op Wall Street fractioneel hoger. De S&P 500 en de Nasdaq stonden iets boven hun record slotstand van maandag. De Dow Jones index steeg 0,1 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

August 28, 2018 12:30 ET (16:30 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.