*

Nieuws Buitenland

Wall Street gesloten vanwege Labor Day

maandag 3 september 2018 14:37

Handelsperikelen drukken wereldwijd op sentiment.

(ABM FN-Dow Jones) Wall Street houdt maandag de deuren gesloten vanwege Labor Day, terwijl de handelsperikelen tussen de Verenigde Staten en een aantal belangrijke handelspartners doorsluimert.

Vrijdag sloten de Amerika aandelenmarkten verdeeld, vanwege het voortslepende handelsconflict. De handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en zijn partners vormden afgelopen maand een bron van volatiliteit voor de mondiale markten. Ook maandag staat de kwestie hoog op de agenda, waarbij de schijnwerpers zich met name richten op Canada.

In het weekend twitterde de Amerikaanse president Donald Trump dat er geen doorslaggevende politieke noodzaak is om Canada in een vernieuwde versie van de Noord-Amerikaanse vrijhandelsovereenkomst (Nafta) op te nemen.

Trumps opmerkingen volgden nadat hij vorige week een voorlopig akkoord sloot met Mexico, wat suggereerde dat hij bereid is tot het sluiten van compromissen. "Als het waar blijkt te zijn dat president Trump niet eens een deal [met Canada] wil, dan zou het optimisme van vorige week snel kunnen vervliegen", zei marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

"Nu we aan een nieuwe week en maand beginnen, domineren deze zorgen het sentiment, samen met de toenemende zorgen over de stabiliteit in opkomende markten", voegde Hewson toe, verwijzend naar de handelsspanningen en valutacrises in Turkije en Argentiniƫ.

De Aziatische beurzen sloten maandag lager, terwijl de Europese beurzen verdeeld noteerden, vanwege de aanhoudende handelsspanningen.

Trump was echter goed gemutst. "Gelukkige dag van de arbeid", twitterde hij maandag. "Ons land doet het beter dan ooit tevoren, met de werkloosheid op record lage niveau's. De Verenigde Staten hebben een enorm opwaarts potentieel als we doorgaan met het repareren van enkele van de slechtste handelsdeals ooit", voegde hij toe.

Olie noteerde maandag tot 0,5 procent hoger.

De euro/dollar noteerde op 1,1614. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1598 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1603 op de borden.

Op macro-economisch vlak staan komende handelsweek in de Verenigde Staten een reeks inkoopmanagersindexen geagendeerd. Dinsdag verschijnen de inkoopmanagersindexen van de industrie van respectievelijk Markit Economics en ISM, gevolgd door die van de dienstensector op donderdag.

Zwaartepunt ligt deze week echter bij de publicatie van arbeidsdata. Donderdag verschijnt het ADP-banenrapport, gevolgd door het Amerikaans banenrapport een dag later. Overige blikvangers zijn onder andere handelsbalansdata op woensdag, de Amerikaanse fabrieksorders in juli op donderdag, gevolgd door de meest recente data van de Amerikaanse Energy Information Administration later op de dag.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijdag vlak op 2.901,52 punten. De Dow Jones index eindigde 0,1 procent in het rood op 25.964,82 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,3 procent tot 8.109,54 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

September 03, 2018 08:37 ET (12:37 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.