*

Nieuws Buitenland

Olieprijs lager gesloten

woensdag 5 september 2018 20:54

Markt in afwachting van wekelijkse olievoorradenrapport.

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is woensdag lager gesloten, vanwege de sterke dollar, terwijl de zorgen over de storm langs de Amerikaanse Golfkust afnamen.

De vrees dat de tropische storm Gordon een orkaan zou worden, leidde eerder tot een stijging van de olieprijs. "Echter, nadat de storm uiteindelijk "aanzienlijk afzwakte" en weg bewoog van olieproducerende gebieden, keerde het tij", zei marktanalist Stephen Brennock van PVM Oil Associates.

Het Amerikaanse Bureau of Safety and Environmental Enforcement meldde dinsdag dat 54 productieplatforms, wat bijna 7,9 procent van de bemande booreilanden in de Golf van Mexico vertegenwoordigde, waren geƫvacueerd vanwege de storm. Circa 9,2 procent van de olieproductie en bijna 9,1 procent van de aardgasproductie in de Golf lag daarmee stil.

De prijzen zijn de afgelopen weken gestegen en worden gesteund door signalen dat de Iraanse olie-export harder daalt dan verwacht, in aanloop naar november, wanneer de Amerikaanse sancties tegen het land effectief worden.

OPEC, waarvan Saoedi Arabiƫ de de-facto leider is, en Rusland stemden eind juni in om de productie van olie op te voeren, na meer dan een jaar van productiebeperkingen. Uit een onderzoek van Bloomberg bleek deze week dat de OPEC-output in augustus is gestegen tot 32,74 miljoen vaten per dag, het hoogste niveau dit jaar, wat een stijging vertegenwoordigt van 420.000 vaten per dag sinds juli.

Daarnaast is er de vrees dat de vraag uit China een factor kan zijn die uiteindelijk tot neerwaartse druk zal leiden op de olieprijzen. In de afgelopen maanden stonden met name de metaalprijzen onder druk vanwege de zorgen over een vertraging van de vraag vanuit China", zei analist Fawad Razaqzada van Forex.com.

"Dit wordt gedeeltelijk veroorzaakt door de sterke Amerikaanse dollar, die zwaar weegt op valuta's van opkomende markten, waaronder de Chinese yuan", voegde hij toe.

Tot slot kijken marktparticipanten uit naar de publicatie van het wekelijkse olievoorradenrapport van de Amerikaanse Energy Information Administration donderdag. De publicatie van het rapport is normaliter op woensdag, maar werd vanwege de viering van Labor Day maandag, met een dag uitgesteld.

Een oktoberfuture voor een vat ruwe olie sloot woensdag 1,7 procent, ofwel 1,15 dollar, lager op 68,72 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

September 05, 2018 14:54 ET (18:54 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.