*

Nieuws Buitenland

Wall Street richting lager slot

vrijdag 7 september 2018 20:29

Trump kondigt weer nieuwe importtarieven op Chinese goederen aan.

(ABM FN-Dow Jones) Wall Street lag vrijdag op koers voor een lager slot. De Dow Jones index noteerde richting het eind van de handel 0,3 procent lager, de S&P 500 verloor 0,2 procent en de Nasdaq leverde 0,1 procent in.

Op weekbasis lagen de S&P 500 en Nasdaq op koers voor verliezen van ruim 1 tot 2 procent. De Dow Jones index hield de schade beperkt tot een lichte daling op weekbasis.

Deze week stond vooral in het teken van de handelsconflicten van Amerika met grote economische partners. Met Canada wordt nog onderhandeld maar is er nog geen witte rook, terwijl besprekingen met China niet vorderen en Japan mogelijk het volgende doelwit is van president Donald Trump.

De economisch adviseur van het Witte Huis, Larry Kudlow, zei vrijdag dat China zichzelf mogelijk isoleert wanneer men niet toegeeft aan de eisen van de VS. Trump dreigde vrijdag dat bovenop die 200 miljard dollar aan aanstaande importtarieven al weer nieuwe sancties worden voorbereid ter waarde van 267 miljard dollar.

"Ik denk dat beleggers de hoop hadden dat de boel met China niet zou escaleren omdat er met Mexico en Canada wel voortgang werd geboekt. Je ziet nu duidelijk dat er sprake is van teleurstelling", volgens vermogensbeheerder Diane Jaffee van TCW.

"Er is geen twijfel over dat de importtarieven en de economische vertraging in China een grotere zorg worden wanneer de kwestie duidelijker merkbaar wordt in de VS", aldus marktanalist Wayne Kaufman van Phoenix Financial Services, doelend op het mogelijke effect op de Amerikaanse techsector.

Er was vrijdag verder veel aandacht voor het Amerikaanse banenrapport. In augustus steeg de werkgelegenheid met 201.000 banen, wat boven verwachting was. De banengroei voor juni en juli werd evenwel naar beneden bijgesteld. De werkloosheid kwam afgelopen maand uit op 3,9 procent, terwijl de lonen op jaarbasis met 2,9 procent groeiden.

"De stijging van het uurloon met 2,9 procent op jaarbasis tendeert inmiddels richting de range die de beleidsmakers nastreven van 3 tot 4 procent, die ook in deze fase van de economie zou mogen verwachten", aldus marktanalist Philip Marey van Rabobank.

"Voor het monetaire beleid betekent dit dat de Fed zijn geplande rentepad met meer vertrouwen tegemoet kan zien", aldus valuta-analist Bart Hordijk van Monex Europe.

Hij wees erop dat de hogere lonen zowel een positief als negatief effect kunnen hebben. "Ten eerste kan het de winsten van Amerikaanse bedrijven verminderen, omdat hogere lonen betekenen dat de marges afnemen. Dit zou kunnen betekenen dat de aandelenkoersen in de Verenigde Staten wat naar beneden komen, omdat deze juist, in ieder geval gedeeltelijk, gebaseerd zijn op de hoge winsten die Amerikaanse bedrijven afgelopen jaren boekten. Dit hoeft echter geen uitgemaakte zaak te zijn, aangezien hogere lonen er ook voor zorgen dat Amerikanen meer te besteden hebben. Hierdoor stijgt de binnenlandse vraag van de Amerikaanse economie", aldus de valuta-analist.

De dollar werd duurder na het verschijnen van het Amerikaanse banenrapport. Het muntpaar euro/dollar verhandelde vrijdagavond op 1,1564. Vrijdagochtend was een euro nog ruim 1,16 dollar waard.

Olie werd iets goedkoper.

Bedrijfsnieuws

Tesla stond vrijdag weer fors onder druk. Het aandeel daalde 6,7 procent nadat bekend werd dat CEO Elon Musk tijdens een interview marihuana had gerookt. Verder werd bekend dat zowel de chief accounting officer als het hoofd personeelszaken opstappen.

Social mediabedrijven Twitter, Facebook en Google kregen deze week voldoende aandacht vanwege een hoorzitting over datalekken en hacken op Capitol Hill. Vrijdag noteerde Twitter 1,1 procent lager, verloor Fabebook 0,1 procent en daalde Google-moeder Alphabet 0,6 procent.

Halfgeleiders, die donderdag nog onderuit gingen nadat KLAC tijdens een seminar van Citi sprak van orderuitstel naar volgend jaar, wisten vrijdag niet te herstellen. Applied Materials daalde donderdag ruim 5 procent en verloor vrijdag 1,4 procent.

Micron, dat de beurswaarde donderdag met bijna 10 procent zag afnemen, beperkte het verlies vrijdag tot 0,9 procent. KLAC zelf verloor gisteren ook bijna 10 procent, en vrijdag kwam daar een verlies van 3 procent bovenop.

Five Below won 13,3 procent, nadat de discountketen, die producten verkoopt die niet meer dan 5 dollar kosten, donderdagavond sterke resultaten over het tweede kwartaal publiceerde.

Broadcom steeg 7,2 procent, na beter dan verwachte resultaten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

September 07, 2018 14:29 ET (18:29 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.