*

Nieuws Buitenland

Beige Book meldt lokaal zwakkere groei VS

woensdag 12 september 2018 20:25

Fed-rapport schetst geen oververhitte economie.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse economie groeide in augustus minder hard in drie van de twaalf districten van de Federal Reserve, met name de districten St. Louis, Philadelphia en Kansas City. Dat meldde het Beige Book van de Amerikaanse centrale banken woensdag.

Weliswaar groeide de Amerikaanse economie als geheel in een gematigd tempo, maar projecten liepen vertraging op door zorgen over het handelsklimaat en gebrek aan arbeidskrachten. Ook waren er "enige tekenen van vertraging" in de prijzen van eindproducten en diensten.

Gebrek aan geschoolde arbeid breidde zich uit van vrachtvervoer en sectoren met hoge vaardigheden naar sectoren die lagere vaardigheden vergen zoals restaurants en winkels. Toch bleef de loongroei "bescheiden tot gematigd" omdat bedrijven personeel probeerden aan te trekken met betere secundaire arbeidsvoorwaarden.

De zorgen over het handelsklimaat, die al de hele zomer genoemd worden het maandelijkse verslag van de toestand van de Amerikaanse economie, leiden er inmiddels toe dat sommige bedrijven hun investeringen terugschroeven of uitstellen.

De prijzen van grondstoffen bleven sneller stijgen dan de verkoopprijzen.

Al met al schetst het rapport geen beeld van en economie die oververhit dreigt te raken. De Federal Reserve lijkt vast van plan om bij de eerstkomende monetaire beleidsvergadering op 25 en 26 september verder te verhogen. Als de meldingen van zwakkere groei toenemen, zou de Fed een pauze kunnen inbouwen in het huidige tempo van renteverhogingen in december.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

September 12, 2018 14:25 ET (18:25 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.