*

Nieuws Buitenland

IEA ziet olieproductie OPEC in augustus oplopen naar hoogste punt in negen maanden

donderdag 13 september 2018 10:54

Oliekartel spant volgens agentschap in om daling in levering Iran te compenseren.

(ABM FN-Dow Jones) De olieproductie door het oliekartel OPEC is in augustus van dit jaar opgelopen naar het hoogste punt in negen maanden tijd. Dit bleek donderdag uit het maandelijks olierapport van de International Energy Agency.

Het agentschap zag een stijging van de olieproductie van het kartel op maandbasis van gemiddeld 420.000 vaten per dag tot een totaalgemiddelde van 32,64 miljoen vaten per dag. Dit is de grootste stijging op maandbasis in meer dan twee jaar tijd, aldus het agentschap.

De stijging oversteeg de daling van de productie van Iran aanzienlijk en volgens de IEA is dit een signaal dat het kartel er alles aan gelegen is de productie van olie op peil te houden.

Libië, Nigeria, Irak en Saoedie-Arabië leverden de belangrijkste bijdrage aan de stijging van de productie in augustus.

Met de stijging van de productie bij de OPEC, kwam de mondiale olieproductie uit op record van gemiddeld 100 miljoen vaten per dag. De gemiddelde stijging bedroeg 278.000 vaten olie per dag.

Iran produceerde in augustus op maandbasis op zijn beurt gemiddeld 150.000 vaten per dag minder, waarmee het land uitkwam op gemiddeld 3,63 miljoen vaten per dag. De export van het land daalde met 280.000 vaten naar gemiddeld 1,9 miljoen vaten per dag. Voor die daling tekenden China en India in belangrijke mate, aldus het IEA donderdag.

Iran kan rekenen op een aantal economische sancties van de Verenigde Staten, omdat deze laatste verbolgen is over de houding van Teheran inzake zijn eigen nucleaire programma. De maatregelen zullen in november hun volledige effect hebben, maar importeurs van Iraanse olie hebben hun posities de afgelopen maanden al teruggebracht.

De productie van Saoedi-Arabië kwam in augustus op maandbasis gemiddeld 70.000 vaten per dag hoger uit, waarmee de productie van het land uitkwam op 10,42 miljoen vaten olie. Rusland bleef staan op gemiddeld 11,2 miljoen vaten, maar dit betekende op jaarbasis wel een stijging van met gemiddeld 300.000 vaten olie per dag. Daarmee is het land weer terug op het niveau dat dateert van bijna twee jaar geleden toen het met de OPEC overeenkwam de olieproductie te beperken om de olieprijs te stimuleren, die daarna zo'n 50 procent opliep.

De IEA handhaafde de groeiverwachting voor de productie voor dit en volgend jaar. Dat betekent dat het agentschap voor 2018 uitgaat van een stijging met gemiddeld 1,4 miljoen vaten per dag, en voor 2019 met 1,5 miljoen vaten per dag op jaarbasis.

Een oktober-future West Texas Intermediate daalde donderdag 1,5 procent naar 69,30 dollar, terwijl een november-future Brent 1,0 procent daalde naar 78,92 dollar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

September 13, 2018 04:54 ET (08:54 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.