*

Nieuws Buitenland

Olieprijs hoger gesloten

vrijdag 14 september 2018 20:51

Markt herstelt van forse verliezen voorgaande handelssessie.

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is vrijdag hoger gesloten en herstelde daarmee van de forse verliezen een dag eerder.

De stijging was het resultaat van hernieuwde zorgen over de impact van de Amerikaanse economische sancties op de aanvoer van olie uit Iran.

Op weekbasis sloot de prijs voor een vat ruwe olie 1,8 procent hoger.

De stijging markeerde een ommekeer van de scherpe verliezen een dag eerder, nadat uit het maandelijkse rapport van het Internationaal Energie Agentschap bleek dat de productie van de OPEC in augustus is gestegen.

Het agentschap zei dat de dagelijkse output van de OPEC in augustus met 420.000 vaten per dag is gestegen tot 32,63 miljoen vaten per dag.

Het rapport van augustus signaleerde tevens dat het wereldwijde aanbod het recordniveau van 100 miljoen vaten per dag bereikte.

"Wij denken dat de grootste vrees over de bevoorrading geen realiteit zal worden en dat een tragere groei van de wereldwijde vraag zal leiden tot een aanzienlijke daling van de olieprijs in 2019", zei marktanalist Caroline Bain van Capital Economics. "Logistieke beperkingen van de Amerikaanse productiegroei en aanhoudende zorgen over de impact van de VS-sancties tegen Iran, hebben er echter voor gezorgd dat we onze prijsprognoses enigszins hebben herzien", voegde zij toe.

De analist voorziet voor eind 2018 een Brent-prijs van 70 dollar per vat en voor eind 2019 voorziet zij een olieprijs van 60 dollar per vat, tegenover 65 dollar en 55 dollar bij een eerdere prognose.

In grote lijnen voorzien analisten een economische vertraging voor de grote olieverbruikers China en de Verenigde Staten, een verdere opleving van de Amerikaanse productie en een stijging van de OPEC-productie.

Tegelijkertijd volgde de markt orkaan Florence. De categorie 1 orkaan bereikte begin vrijdag Noord- en Zuid-Carolina. De storm heeft de potentie om verstoringen te veroorzaken in de brandstofstroom door de Colonial Pipeline.

Een oktoberfuture voor een vat ruwe olie steeg vrijdag op de New York Mercantile Exchange met 0,6 procent, ofwel 0,40 dollar, tot 68,99 dollar per vat.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

September 14, 2018 14:51 ET (18:51 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.