*

Nieuws Buitenland

Wall Street sluit in de plus

dinsdag 18 september 2018 22:34

Nieuwe importheffingen deren beleggers niet.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn dinsdag hoger gesloten, ondanks de ontwikkelingen in het handelsconflict tussen de VS en China.

De toonaangevende S&P 500 index eindigde 0,6 procent hoger op 2.904,31 punten, terwijl de Nasdaq 0,8 procent hoger sloot op 7.956,11. De Dow Jones index won 0,7 procent op 26.246,96 punten. Tegen het eind van de handelsdag werden de eerder geboekte winsten wel wat kleiner.

Maandag sloten de Amerikaanse beurzen nog lager.

De Amerikaanse beurzen trokken zich dinsdag weinig aan van de opgelaaide handelsoorlog tussen de VS en China. Die vormt een bron van zorg voor beleggers, maar is geen beletsel voor koersstijgingen.

De Amerikaanse president Donald Trump bevestigde maandag laat op circa 200 miljard dollar aan Chinese goederen importtarieven te zullen heffen. Hij dreigde bovendien de maatregel op te voeren als Beijing zijn handelsbeleid niet aanpast. Initiële tarieven van 10 procent worden op 24 september geïmplementeerd, waarna de tarieven tot het einde van het jaar geleidelijk worden opgevoerd naar 25 procent.

China sloeg vandaag direct terug met heffingen op Amerikaanse producten. Die gaan gelijktijdig in. China gaat heffingen van 5 tot 10 procent invoeren op 5207 soorten Amerikaanse producten met een totale importwaarde van 60 miljard dollar.

"De escalatie van de handelsoorlog is geen verrassing", stelde Louis Kuijs, hoofd Azië economics aan Oxford Economics. "De reactie van de aandelenmarkten is daardoor gematigd. Als je vooruit kijkt, dan is de kans op korte termijn op een de-escalatie niet heel groot. Het team van Trump lijkt niet heel erg bereid te zijn het conflict te beëindigen. Het is ervan overtuigd dat de VS de handelsoorlog kan winnen".

"Trump probeert handelspartners naar de onderhandelingstafel te krijgen, om zo opnieuw te onderhandelen over handelsverdragen die lang de VS hebben benadeeld. De methoden van Trump zijn ongebruikelijk, maar de Amerikaanse economie is sterk, de winsten zijn gezond en het vertrouwen onder consumenten en beleggers blijft hoog", stelde Robert Pavlik, hoofdstrateeg bij SlateStone Wealth.

De macro-economische agenda bevatte dinsdag de vertrouwensindex van de Amerikaanse huizenbouwers van de National Association of Home Builders over september. Het vertrouwen bleek in vergelijking met de voorgaande maand stabiel te zijn gebleven.

Olie noteerde dinsdag hoger. Een november-future West Texas Intermediate steeg met 1,4 procent naar 69,65 dollar, terwijl een november-future Brent 1,3 procent opliep naar 79,03 dollar. Saoedi-Arabië maakt zich niet ongerust dat de prijs voor een van Brent-olie boven 80 dollar ligt, in elk geval voorlopig, terwijl de oliemarkt zich aanpast aan het verlies van de aanvoer uit Iran door Amerikaanse sancties. Dat meldde persbureau Bloomberg dinsdag op basis van bronnen bekend met de situatie.

De euro/dollar noteerde op 1,1671. Bij het sluiten van Europese beurzen bewoog het muntpaar op 1,1688 en maandag stond er bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen een stand van 1,1688 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Het aandeel Tesla verloor 3,3 procent. De Amerikaanse justitie doet onderzoek naar de uitspraken van Tesla-topman Elon Musk om de onderneming van de beurs te halen. Dit schreef persbureau Bloomberg op basis van twee bronnen.

General Mills verloor 7,6 procent. De voedingsmiddelenproducent rapporteerde voorbeurs over het afgelopen kwartaal een nettowinst van 392 miljoen dollar, ofwel 0,65 dollar per aandeel, op een omzet van 4,09 miljard dollar. Daarmee bleef de omzet licht achter bij de analistenverwachtingen.

Oracle daalde 0,3 procent. Hoewel het Amerikaanse softwarebedrijf maandag nabeurs een hogere omzet en winst rapporteerde over het afgelopen kwartaal, vielen met name de prestaties van de clouddivisie tegen.

FedEx boekte in het eerste kwartaal van het lopende gebroken boekjaar meer omzet dan voorzien, terwijl de aangepaste winst juist lager uitviel dan waar de markt rekening mee hield. Het aandeel verloor 5,5 procent.

Visa en Mastercard noteerden respectievelijk 1,0 en 1,6 procent hoger, nadat de twee creditcardmaatschappijen een schikking troffen in een massaclaim, daterend uit 2005, voor 6,2 miljard dollar.

AutoZone daalde 1,9 procent, na teleurstellende kwartaalcijfers.

Red Hat verloor 1,2 procent, nadat het advies voor het IT-bedrijf door JP Morgan was verlaagd naar neutral.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

September 18, 2018 16:34 ET (20:34 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.