*

Nieuws Buitenland

Valuta: Brexit in focus op top Europese Unie

woensdag 19 september 2018 09:48

Verwachtingen zijn volgens ABN AMRO hooggespannen.

(ABM FN-Dow Jones) De munt die woensdag en donderdag de meeste aandacht zal trekken is het Britse pond in aanloop naar de EU-top in het Oostenrijkse Salzburg, waar de Brexit op de agenda staat.

"De verwachtingen voor die besprekingen zijn hooggespannen", aldus valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO woensdag tegen ABM Financial News. "Als de bevindingen van het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie redelijk in elkaars verlengde blijken te liggen, zal dat de verhoudingen ten goede komen en zal dat de sterling een steun in de rug geven", aldus Boele.

De valutaspecialist wijst voor woensdag verder op de Britse consumenten- en producentenprijzen. "Als die beter uitpakken dan verwacht, bieden ook die cijfers steun, ofschoon ik wel denk dat de Brexit verreweg domineert", aldus Boele.

Boele wees woensdag bovendien op uitspraken van China, die de eigen valuta niet in wil zetten als wapen in de handelsoorlog met de Verenigde Staten. "Dat zorgt voor iets meer rust. De planning van de tariefsverhogingen door de Verenigde Staten lijkt zo gefaseerd ingekleed, dat er nog voldoende tijd en ruimte is voor onderhandelingen en dat brengt de mogelijkheid met zich mee dat beide landen er nog uit kunnen komen. Ik sluit niet uit dat dit ook gaat lukken", zei Boele.

De Bank of Japan handhaafde woensdag het monetaire beleid en zei de rentes voor langere tijd op het huidige "extreem lage" niveau te willen houden. Zowel de Japanse export als import zijn in augustus van dit jaar bovendien op jaarbasis gestegen, waarbij de stijging van de import die van de export overtrof. Het handelsoverschot liep op jaarbasis op van bijna 100 miljard yen naar ruim 440 miljard yen.

De macro-economische agenda bevat woensdag voor de ochtenduren naast cijfers over de Britse consumenten- en producentenprijzen, ook data over de Britse huizenprijzen over juli. Alle cijfers verschijnen om half elf.

De inflatie zal naar verwachting uitkomen op 0,5 procent. In juli bleven de prijzen op maandbasis nog stabiel. Op jaarbasis wordt uitgegaan van 2,4 procent tegen 2,5 procent in juli. Voor de inflatie zonder de volatiele effecten van voedsel- energieprijzen wordt op jaarbasis 1,8 procent voorzien tegen 1,9 procent in juli. Voor de huizenprijzen is geen verwachting voorhanden.

De producentenprijzen komen naar verwachting op maandbasis uit op 0,2 procent tegen een vlakke ontwikkeling in juli. Op jaarbasis wordt een stijging met 2,9 procent verwacht tegen 3,1 procent een maand eerder.

Vanmiddag staan er eveneens drie cijfers uit de verenigde Staten op de rol, namelijk de in aanbouw genomen woningen, de afgegeven bouwvergunningen over augustus en de wekelijkse olievoorraden.

In totaal zijn er naar verwachting op een geannualiseerde basis 1,23 miljoen huizen in aanbouw genomen tegen krap 1,17 miljoen in juli. Het aantal afgegeven vergunningen daalt in de verwachting van 1,31 miljoen in juli naar 1,30 in augustus.

Voor de olievoorraden wordt een daling met 2,1 miljoen vaten verwacht. Een week eerder kwam de afname uit op circa 5,3 miljoen vaten.

De centrale bank van Zwitserland neemt donderdag zijn rentebesluit. De verwachting is dat de monetaire beleidsmakers geen ingreep doen, ook al is de Zwitserse frank nog altijd te duur in de ogen van de centrale bank, die mikt op 1,20 voor een euro tegen 1,125 nu.

Ook Noorwegen komt donderdag met een rentebesluit naar buiten. De Noren verhogen naar verwachting het belangrijkste rentetarief van 0,5 procent naar 0,75 procent. Boele gaf woensdag aan dat deze verwachting al geheel in de Noorse kroon is ingeprijsd.

De euro kostte woensdag 0,8879 Britse pond, een vrijwel onveranderde koers, en bijna 0,1 procent meer ten opzichte van de dollar op 1,1678. De dollar noteerde vrijwel onveranderd op 112,3330 yen. De dollar zakte 0,1 procent naar 6,8552 Chinese yuan. De euro steeg 0,1 procent ten opzichte van de Zwitserse frank op 1,1266. Voor een euro moest woensdag 9,5212 Noorse kroon worden neergelegd, een onveranderde koers.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

September 19, 2018 03:48 ET (07:48 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.