*

Nieuws Buitenland

Valuta: slecht nieuws over Nafta-overleg zet dollar wat onder druk

donderdag 20 september 2018 09:40

Stijging Britse inflatie stimuleert pond.

(ABM FN-Dow Jones) De dollar stond donderdag wat onder druk ten opzichte van de euro, na negatieve berichten over het Nafta-overleg tussen de VS en Canada.

"Canada niet zal toetreden tot het verdrag van de VS en Mexico, zo luiden de laatste berichten. En dat is slecht nieuws voor de Amerikaanse economie en de Amerikaanse munteenheid", stelde valuta-expert Paul Erdmann van Ebury. Eind augustus sloten de VS en Mexico een bilateraal handelsakkoord dat wat president Donald Trump betreft het Noord-Amerikaanse vrijhandelsverdrag Nafta moet vervangen. Gehoopt werd dat ook Canada zich hierbij zou aansluiten.

Volgens Erdmann staan vandaag de schijnwerpers gericht op de EU-top in het Oostenrijkse Salzburg, waar de Brexit op de agenda staat. "Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft gezegd dat een deal tussen de Europese Unie en Groot-Brittanniƫ nog steeds ver weg is. Hij zei dat gisteren toen hem werd gevraagd hoe dicht de twee partijen bij elkaar zitten. Er zijn volgens Juncker belangrijke verschillen op handelsgebied en er is ook onenigheid over de grens tussen Noord-Ierland en Ierland", zo stelde Erdmann. "Ierland eist dat er na de Brexit geen harde grens ontstaat met Noord-Ierland en wordt daarin gesteund door de rest van de Europese Unie. Dit kan praktisch gesproken alleen als Noord-Ierland onderdeel blijft van de Europese douane-unie. Maar de regering van Theresa May wil daar juist van af na de Brexit".

Analist David Madden van CMC Markets, wees op de opvallende stijging van het Britse pond, woensdagochtend. "De Britse consumentenprijzen stegen in augustus met 2,7 procent op jaarbasis tegen 2,5 procent in juli. Dat was de hoogste stand in zes maanden. De Britse economie doet het goed. Er is een lage werkloosheid en een gemiddeld hoge winstgroei".

Madden vreest wel dat de Brexit de Britse economie zal aantasten. "Het gedoe hierover weegt zwaarder dan de solide economische cijfers", zo meent Madden.

De euro noteerde donderdagochtend tegenover de dollar 1,1696, een stijging met 0,2 procent. Het Britse pond stond op 1,3175 tegenover de dollar, een stijging van eveneens 0,2 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

September 20, 2018 03:40 ET (07:40 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.