*

Nieuws Buitenland

Oeso verlaagt groeiverwachtingen

donderdag 20 september 2018 12:32

Handelsdispuut vertraagt investeringen.

(ABM FN-Dow Jones) De wereldeconomie zal de komende jaren sterk blijven groeien, maar de spanningen in het handelsklimaat kunnen investeringen tegenhouden en het groeitempo vertragen. Dat stelde de Organisatie voor economische samenwerking en ontwikkeling Oeso donderdag in een kwartaalrapport.

De Parijse denktank verlaagde de verwachtingen voor de mondiale groei tot 3,7 procent in zowel 2018 als 2019. In mei ging de Oeso nog uit van 3,8 procent groei dit jaar en 3,9 procent volgend jaar.

"Het is niet het einde van het herstel, maar de risico's stapelen zich op", zei chef-econoom Laurence Boone van de Oeso in een toelichting. "Bedrijven stellen hun investeringsplannen uit of vertragen ze. De exportorders groeien minder hard."

Volgens het rapport heeft de toenemende onzekerheid over de spelregels voor de wereldhandel al gezorgd voor een afzwakking van de export- en importgroei. Ook wachten bedrijven met investeren tot ze zien waar de importheffingen gaan uitkomen.

De Amerikaanse president Donald Trump kondigde maandag nieuwe invoerbelastingen aan op 200 miljard dollar aan Chinese goederen, waarna China dinsdag nieuwe heffingen aankondigde op 60 miljard dollar aan goederen die vanuit de VS naar China worden geëxporteerd. Trump herhaalde daarop zijn dreigement dat hij zal terugslaan door heffingen te leggen op het viervoudige bedrag aan Chinese importgoederen.

De Amerikaanse president gelooft dat de importheffingen banengroei in de Verenigde Staten zullen opleveren.

De twee landen blijven in gesprek om hun meningsverschillen op te lossen.

De Oeso verlaagde zijn groeiverwachting voor de Verenigde Staten in 2019 van 2,8 naar 2,7 procent, terwijl ook de ramingen voor de eurozone en het Verenigd Koninkrijk neerwaarts werden bijgesteld, mede vanwege het aanstaande Britse vertrek uit de eurozone.

De groeiramingen verslechterden het meest voor Argentinië, waar de eerder verwachte groei van 2 procent dit jaar omsloeg in een krimp van 1,9 procent. Voor Turkije daalde de verwachte economische groei dit jaar van 5,1 procent in mei naar 3,2 procent nu. Andere opkomende economieën worden veel minder hard geraakt door de stijgende rente in de VS, waardoor beleggers geld weghalen uit opkomende markten en terugbrengen naar de Verenigde Staten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

September 20, 2018 06:32 ET (10:32 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.