*

Nieuws Buitenland

Olieprijs lager gesloten

donderdag 20 september 2018 20:49

Trump eist lagere olieprijs van OPEC.

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is donderdag lager gesloten, nadat de Amerikaanse president Donald Trump via Twitter lagere olieprijzen eiste.

De Amerikaanse president eiste via Twitter van de OPEC lagere olieprijzen. "Wij beschermen de landen in het Midden-Oosten, zij zouden zonder ons al heel lang niet veilig zijn, en toch blijven zij de olieprijs hoger en hoger sturen", aldus Trump. "We zullen het onthouden: Het monopolie van de OPEC moet de prijzen nu verlagen", voegde hij toe.

De opmerkingen van Trump komen in aanloop naar een bijeenkomst van vertegenwoordigers van de OPEC in de Algerijnse hoofdstad Algiers op 23 september. De olieproducenten stemden in juni in met een verhoging van de productie. Het besluit werd gedeeltelijk gezien als een reactie op de Amerikaanse druk.

De olieprijzen zijn recent echter gestegen, mede dankzij het Amerikaanse besluit uit het nucleaire akkoord met Iran te stappen en de sancties tegen het land te verlengen, waardoor de export van olie stevig onder druk is komen te staan.

De tweet van Trump volgde tevens na nieuwsberichten eerder deze week dat Saoedi Arabiƫ en andere cruciale producenten zich 'comfortabeler' voelen bij een olieprijs van 80 dollar per vat.

De meest recente data van de Amerikaanse Energy Information Administration ondersteunen echter een hogere olieprijs. Uit cijfers van het EIA bleek woensdag dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten in de week eindigend op 14 september zijn gedaald met circa 2,1 miljoen vaten tot 394,1 miljoen vaten. De benzinevoorraden daalden met circa 1,7 miljoen tot 234,2 miljoen vaten. De voorraden stookolie stegen vorige week met 0,8 miljoen vaten naar 140,1 miljoen vaten. De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen daalde van 97,6 naar 95,4 procent

De stijging van de olieprijs wordt tevens ondersteund door de verwachtingen dat de aanvoer uit het Midden-Oosten zal worden verstoord door de Amerikaanse sancties tegen Iran, zelfs als de OPEC en andere grote producenten het wegvallen van de aanvoer uit Iran proberen te compenseren.

Een novemberfuture voor een vat ruwe olie daalde donderdag 0,6 procent, ofwel 0,45 dollar, tot 70,32 dollar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

September 20, 2018 14:49 ET (18:49 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.