*

Nieuws Buitenland

Fed verhoogt rente in VS opnieuw

woensdag 26 september 2018 21:19

WASHINGTON (AFN/BLOOMBERG) - De Federal Reserve schroeft de rente in de Verenigde Staten verder op. Dat maakte de koepel van Amerikaanse centrale banken woensdag bekend na afloop van zijn tweedaagse beleidsvergadering. Op de financiële markten werd al algemeen verwacht dat de rente verder verhoogd zou worden.

Het belangrijkste rentetarief gaat met een kwart procentpunt omhoog naar een bandbreedte van 2 tot 2,25 procent. Het is de derde renteverhoging van dit jaar. In maart en juni werd de rente ook al verhoogd. Sinds december 2015 heeft de Fed de rente nu acht maal opgekrikt.

Opmerkelijk is verder dat de Fed in een toelichting zijn eigen beleid niet meer als 'accommoderend' omschrijft. Dat lijkt een kleine wijziging maar volgens kenners is dat nogmaals een bevestiging dat het binnenkort echt gedaan is met het jarenlange gestimuleer van de economie om de financiële crisis te boven te komen.

Goede vooruitzichten

Ook nu weer blijkt dat het Amerikaanse centralebank-topman Jerome Powell geen enkele reden ziet om van het ingezette monetaire beleid af te stappen. ,,Ik ben ervan overtuigd dat het hele financiële systeem momenteel sterker is'', stelde hij. De economische groeivooruitzichten zouden er bovendien goed uitzien. Ook liet de Fed-baas zich positief uit over de Amerikaanse arbeidsmarkt. De Fed ziet verder nog geen negatieve effecten van de hogere importheffingen

Maar de rente is wel nog aan de lage kant, aldus Powell. Dit jaar verhoogt de Fed de rente daarom waarschijnlijk nog een keer, zo is de prognose. In 2019 zullen er dan naar verwachting nog drie rentestappen moeten volgen om de Amerikaanse economie en inflatie weer op de gewenste niveaus te krijgen.

Wall Street

De beursgraadmeters op Wall Street veerden na het nieuws even iets op. Ook de waarde van de dollar stuiterde wat op en neer.

Niet iedereen is blij met de koers van de Fed. President Donald Trump liet zich deze zomer kritisch uit over het stapje voor stapje opvoeren van de rente. Hij had verwacht dat de door hem aangestelde Powell voor ,,goedkoop geld" zou zorgen. Renteverhogingen zorgen er juist voor dat geld lenen duurder wordt. Kritiek door een Amerikaanse president op de Fed is hoogst ongebruikelijk.