*

Nieuws Buitenland

Valuta: euro onder druk door Italie

donderdag 27 september 2018 09:33

Italianen schorten mogelijk begrotingsbesprekingen op.

(ABM FN-Dow Jones) De euro staat donderdag ten opzichte van de belangrijkste valuta onder druk nu de Italiaanse regering zijn begrotingsbesprekingen mogelijk opschort. Een kabinetslid van Italië zou volgens persbureau Bloomberg op de radio hebben gezegd dat het tijdstip voor de besprekingen nog moet worden bepaald en dat "er iets meer flexibiliteit nodig is om de toezeggingen aan de kiezers niet te ondermijnen".

"De euro heeft het vanochtend lastig", concludeerde valutahandelaar Stephane van der Meer van valutabroker Ebury donderdag tegen ABM Financial News. "Europa heeft met zijn immigratieproblematiek en de opvattingen daarover van Italië een complex discussiepunt dat niet goed is voor de eenheid. Het is wel bemoedigend dat de Federal Reserve zijn eigen koers vaart, zich houdt aan zijn eigen mandaat en zich niet laat beïnvloeden door externe partijen", aldus Van der Meer.

Een uitstel van de voor donderdag geplande Italiaanse begrotingsvergadering kan voeding geven aan de speculatie dat het land zich verwijdert van de eurozone.

De dollar ondervond de nodige steun van het rentebesluit van de Federal Reserve van woensdag. De monetaire beleidsmakers verhoogde het belangrijkste rentetarief met 25 basispunten van de bandbreedte van 1,75 tot 2,00 procent naar de bandbreedte 2,00 tot 2,25 procent en lijken vast te houden aan nog eens vier verhogingen tot het einde van 2019.

Bart Hordijk, valuta-analist bij Monex Europe, stelde in een commentaar op het besluit en de toelicht erop van de Fed: "beter wordt het niet".

Ondanks de positieve toonzetting van de Fed, was er wel één verschil met de eerdere toelichting: de term 'accomodative' ontbrak. Dit suggereert dat de Fed op enig moment een pauze kan nemen in de reeks renteverhogingen, om te bezien of dit al voldoende effect sorteert om de inflatie te laten stijgen en de economische groei af te remmen.

Van der Meer beschouwt de valutamarkten momenteel als volatiel. "Er is zijn geen grote uitslagen, maar binnen de bandbreedtes gaat met met de euro en de dollar redelijk snel op en neer."

Donderdag is een drietal centrale bankiers actief. De voorzitter van de Europese Centrale Bank houdt een rede bij de European Systemic Risk Board in Frankfurt. Jerome Powell, gisteren als voorzitter van de Fed nog aan het woord na het rentebesluit, treedt vanavond aan bij de Businss Leaders Day op Rhode Island voor zijn visie op de economie van de Verenigde Staten. De voorzitter van de centrale bank van Canada Stephen Poloz houdt donderdag in eigen land ook een toespraak.

Van de ECB treedt ook topman Peter Praet nog naar voren bij de zogeheten Money, Macro and Finance Research Group conference.

Er staat voor vanochtend één cijfer op de agenda en dat betreft het economische sentiment van de eurozone over september.

Vanmiddag is het wat drukker met de Duitse inflatie in een voorlopige versie over september en daarna uit de Verenigde Staten drie cijfers die om half drie naar buiten komen: de orders voor duurzame goederen over augustus, de wekelijkse steunaanvragen voor de week die eindigt op 22 september en de derde raming van de economische groei over het tweede kwartaal.

Voor de Duitse inflatie wordt een stijging van de consumentenprijzen voorzien van 0,2 procent op maandbasis van 0,2 procent tegen 0,1 procent in augustus. Op jaarbasis wordt een stabiele prijsstijging van 2,0 procent verwacht.

De Duitse inflatie wordt nauwgezet in de gaten gehouden in verband met de inflatie in de eurozone, die weer maatgevend is voor het rentebeleid van de Europese Centrale Bank.

Het economisch sentiment voor de eurozone daalt naar verwachting van 111,6 naar 111,2.

De orders voor duurzame goederen stijgen naar verwachting met 2,1 procent. In juli daalden de orders nog met 1,7 procent. De steunaanvragen lopen naar verwachting op van 201.000 een week eerder naar 206.000. De groei van de economie van de Verenigde Staten komt in de derde en definitieve raming uit op 4,3 procent tegen 4,2 procent in de tweede schatting.

De euro noteerde donderdag 0,5 procent lager op 1,1689 dollar. Ook ten opzichte van de Zwitserse frank en het Britse pond noteerde de Europese munt lager. In beide gevallen verloor de euro 0,1 procent. De dollar stond op zijn beurt 0,1 procent ten opzichte van de yen op 112,6200 yen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

September 27, 2018 03:33 ET (07:33 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.