*

Nieuws Buitenland

Europese beurzen lager rond middaguur

donderdag 27 september 2018 12:37

Aandacht verschuift naar Italië.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden donderdag lager doordat de zorg over de Italiaanse begroting zich deed gelden.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde donderdag rond het middaguur een verlies van 0,4 op 383,52 punten. De Duitse DAX liet een daling zien van 0,5 procent naar 12.325,52 punten. De Franse CAC 40 noteerde een verlies van 0,3 procent met een stand van 5.495,84 punten. De Britse FTSE was donderdag de enige toonaangevende index met een plusje. De index kreeg er 0,1 procent bij op 7.517,76 punten.

Na het rentebesluit van de Federal Reserve en diens positieve kijk op de ontwikkelingen in de Amerikaanse economie, verschoof de aandacht donderdag naar Europa waar de Italiaanse regering een bespreking zou ingaan over de begroting. Deze wordt vermoedelijk uitgesteld, wat voor onrust zorgt en druk op de euro.

Het economisch sentiment voor de eurozone daalde met 110,9 meer dan verwacht. In augustus stond de index nog op 111,6. Er was een daling naar 111,2 voorzien. De Duitse consument kreeg juist wat meer vertrouwen.

De groei van de Duitse economie verliest vaart, zo bleek donderdag uit de analyse van de projectgroep Gemeinschaftsdiagnose in opdracht van het Duitse ministerie van economie en energie. In het conjunctuurbericht, dat is samengesteld door meerdere economische onderzoeksinstituten, wordt ook een grimmiger klimaat in de wereldeconomie gesignaleerd.

Donderdag is een drietal centrale bankiers actief. De voorzitter van de Europese Centrale Bank houdt een rede bij de European Systemic Risk Board in Frankfurt. Jerome Powell, gisteren als voorzitter van de Fed nog aan het woord na het rentebesluit, treedt vanavond aan bij de Business Leaders Day op Rhode Island voor zijn visie op de economie van de Verenigde Staten. De voorzitter van de centrale bank van Canada Stephen Poloz houdt donderdag in eigen land ook een toespraak.

Van de ECB treedt ook topman Peter Praet nog naar voren bij de zogeheten Money, Macro and Finance Research Group conference.

Er staat voor vanochtend één cijfer op de agenda en dat betreft het economische sentiment van de eurozone over september.

Vanmiddag is het wat drukker met de Duitse inflatie in een voorlopige versie over september en daarna uit de Verenigde Staten drie cijfers die om half drie naar buiten komen: de orders voor duurzame goederen over augustus, de wekelijkse steunaanvragen voor de week die eindigt op 22 september en de derde raming van de economische groei over het tweede kwartaal.

Voor de Duitse inflatie wordt een stijging van de consumentenprijzen voorzien van 0,2 procent op maandbasis tegen 0,1 procent in augustus. Op jaarbasis wordt een stabiele prijsstijging van 2,0 procent verwacht.

De Duitse inflatie wordt nauwgezet in de gaten gehouden in verband met de inflatie in de eurozone, die weer maatgevend is voor het rentebeleid van de Europese Centrale Bank.

De orders voor de Amerikaanse duurzame goederen stijgen naar verwachting met 2,1 procent. In juli daalden de orders nog met 1,7 procent. De steunaanvragen lopen naar verwachting op van 201.000 een week eerder naar 206.000. De groei van de economie van de Verenigde Staten komt in de derde en definitieve raming uit op 4,3 procent tegen 4,2 procent in de tweede schatting.

Olie noteerde donderdag hoger. Een november-future West Texas Intermediate noteerde 0,1,1 procent in het groen op 72,36 dollar, terwijl voor een december-future Brent 81,44 dollar moest worden neergeteld, een winst van 0,8 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1713. Bij begin van de handelsdag bewoog het muntpaar ook nog op 1,1705 en woensdag stond er bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen een stand van 1,1738 op de borden.

Bedrijfsnieuws

De uitzendsector stond donderdag onder druk. Kepler Cheuvreux verlaagde het advies voor Randstad van Houden naar Reduceren en paste het koersdoel neerwaarts aan van 59,00 naar 41,00 euro. De analisten van Kepler Cheuvreux vrezen dat de markt voor tijdelijk personeel vanaf 2019 kan omslaan naar krimp. Reden om de taxaties voor de meeste markten te verlagen. Het aandeel Randstad verloor donderdag 4,2 procent.

Ook het advies voor sectorgenoot Adecco werd door Kepler Cheuvreux verlaagd naar Reduceren, met een koersdoel van 48,00 Zwitserse frank, een afwaardering van 16,00 frank. Adecco noteerde 2,4 procent lager.

Air France mag geen staatssteun krijgen. Dit schreef The Financial Times donderdag op basis van uitspraken van de nieuwe topman van de luchtvaartmaatschappij Benjamin Smith. Smith, die op het punt staat de onderhandelingen met de vakbonden in te gaan, vertelde volgens de krant dat de Franse president Emmanuel Macron bereid zou zijn het staatsbelang in Air France van 14 procent van de hand te doen. Het aandeel Air France-KLM steeg 1,0 procent. Deutsche Lufthansa daalde vier procent.

H&M heeft de omzet zien stijgen, maar de winst in afgelopen kwartaal juist zien afnemen. Het aandeel noteerde een plus van 10,8 procent.

Estland eist volgens Bloomberg een schadevergoeding van de Franse digitale beveiliger Gemalto. Een door Gemalto geleverde elektronische identiteitskaart bleek niet veilig. Het aandeel noteerde 0,1 procent hoger. Op Gemalto ligt een overnamebod van het Franse Thales.

In de sector voor halfgeleiders was er opnieuw druk. Infineon daalde 1,4 procent, STMicroelectronics 2,4 procent en ASML leverde 0,3 procent. Dinsdagavond kwam de sector onder druk te staan na negatieve analistenrapporten van Raymond James en Morgan Stanley.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan donderdag vermoedelijk een vlakke opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden fractioneel in het groen.

De S&P500 index sloot woensdag 0,3 procent lager op 2,905,98 punten, de Dow Jones index verloor 0,4 procent op 26.385,28 punten en technologiebeurs Nasdaq leverde 0,2 procent in op 7.990,37 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

September 27, 2018 06:37 ET (10:37 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.