*

Nieuws Buitenland

Wall Street eindigt hoger na handelsakkoord met Canada

maandag 1 oktober 2018 22:08

Herstel bij Tesla, olieprijs stijgt fors.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn maandag overwegend hoger gesloten, nadat de Verenigde Staten en Canada het eens werden over een herziening van het Noord-Amerikaanse handelsverdrag Nafta en een sterke stijging van de olieprijs.

De S&P500 sloot 0,4 procent hoger op 2.924,59. De Dow Jones-index steeg 0,7 procent tot 26,651,21 punten en de Nasdaq Composite eindigde 0,1 procent lager op 8.037,30 punten.

Het handelsakkoord verlichtte de zorgen van de voorgaande weken over de handelsbetrekkingen, die op instigatie van de Amerikaanse president Donald Trump wereldwijd op de schop werden genomen.

De doorbraak kwam als een verrassing voor beleggers, omdat de Amerikaanse onderhandelaar Robert Lighthizer nog maar vier dagen eerder had gezegd tegen het Congres dat de kansen gering waren op een deal voor de deadline die de VS hadden gesteld.

Tijdens de eerste handelsdag van het vierde kwartaal en van de maand oktober kregen beleggers ook economische cijfers te verwerken over de Amerikaanse industrie, van Markit en ISM. Markit verlaagde zijn raming iets, terwijl die van ISM iets lager uitviel dan verwacht.

"Hoewel de vooruitzichten voor de handel met China onzeker blijven, is de onzekerheid over het mondiale handelsklimaat in het algemeen al maanden aan het afnemen, wat de aandelenmarkten naar nieuwe records heeft helpen stuwen", zei analist Alec Young van FTSE Russell. "En zelfs voor China verwachten beleggers dat er ruimte is voor een compromis waar de markt mee uit de voeten kan."

Volgens de analist hebben aandelen buiten de VS nog meer te winnen van doorbraken, omdat daar de koersen meer zijn gedrukt door de handelsperikelen, aangezien veel economieƫn daar gevoelig voor zijn.

De euro/dollar stond rond de slotzoemer op 1,1579.

De olieprijs steeg sterk in New York, dankzij optimisme door het handelsakkoord en aanhoudende zorgen over de impact van Amerikaanse sancties op de export van olie uit Iran. De olieprijs steeg 2,8 procent tot 75,30 dollar per vat op de New York Mercantile Exchange. Ook de prijs van Brent-olie steeg naar het hoogste niveau in bijna vier jaar.

Stijgers en dalers

Tesla, dat vrijdag nog de grote daler was, herstelde sterk met een koerswinst van 17,2 procent, nadat topman Elon Musk alsnog een schikking trof met toezichthouder SEC. Hij zal terugtreden als CEO en moet samen met het bedrijf een boete van 40 miljoen dollar ophoesten, nadat hij met een misleidende tweet over een mogelijke beursexit de koers had opgejaagd. Vrijdag ging het aandeel Tesla onderuit nadat SEC bekendmaakte dat Musk nooit meer een bestuurder mocht zijn van een beursgenoteerd bedrijf, nadat hij een schikking had geweigerd.

Olieconcern Chevron trok de Dow Jones-index omhoog, profiterend van de sterke olieprijs. Het aandeel steeg 1,5 procent. ExxonMobil hield de stijging beperkt tot 0,7 procent.

General Electric had ook de wind in de zeilen. Het aandeel steeg 9 procent, nadat het worstelende industriƫle conglomeraat 23 miljard dollar afboekte op goodwill en en een winstwaarschuwing gaf. Het goede nieuws voor beleggers was dat de CEO John Flannery zou worden vervangen naar iets meer dan een jaar. Het aandeel was tot vandaag dit jaar al meer dan 25 procent gedaald.

Cal-Maine Foods werd 7 procent minder waard. Het bedrijf meldde tegenvallende winst- en omzetcijfers en verlaagde zijn dividend.

Facebook verloor 1,2 procent. Het aandeel ging vrijdag ook al lager, nadat bleek dat hackers de accounts van meer dan 50 miljoen gebruikers hadden gehackt. Dit data-lek kan een Europese boete van 1,63 miljard dollar opleveren. Het dochterbedrijf Instagram, waar twee mede-oprichters vorige week onverwacht opstapten, kreeg een nieuwe directeur in de persoon van Adam Mosseri.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

October 01, 2018 16:08 ET (20:08 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.