*

Nieuws Buitenland

Update: Amazon verhoogt minimumloon

dinsdag 2 oktober 2018 14:00

Topman roept concurrenten op mee te doen.

(ABM FN-Dow Jones) Amazon.com gaat het minimumloon voor zijn Amerikaanse medewerkers verhogen tot 15 dollar per uur. Dat maakte de internetreus dinsdag bekend, na toenemende kritiek op de lonen en arbeidsvoorwaarden in de distributiecentra van Amazon.

Het nieuwe minimumloon geldt vanaf 1 november voor meer dan 250.000 medewerkers in vaste dienst en 100.000 vakantiekrachten.

"We hebben geluisterd naar onze critici, hebben hard nagedacht over wat we wilden doen, en hebben besloten dat we leidend willen zijn", stelde CEO Jeff Bezos in een verklaring. "We zijn enthousiast over deze verandering en moedigen onze concurrenten en andere grote werkgevers aan hetzelfde te doen."

Het bedrijf zal de impact van de loonsverhogingen in zijn kwartaalresultaten laten zien. Ook Amerikaanse medewerkers die al meer dan 15 dollar per uur verdienen gaan erop vooruit. Britse medewerkers zien het minimumloon stijgen tot 10,50 Britse pond in Londen en 9,50 pond in de rest van het Verenigd Koninkrijk, meldde The Guardian.

Amazon meldde ook dat het gaat lobbyen voor een verhoging van het wettelijke minimumloon in de gehele Verenigde Staten. Het federale minimumloon is daar de laatste negen jaar blijven steken op 7,25 dollar per uur.

Amazon is een geliefd doelwit van Amerikaanse politici vanwege de enorme omvang en dominante marktpositie van het bedrijf. Het telt wereldwijd inmiddels 575.000 medewerkers en werd niet lang geleden het tweede bedrijf na Apple met een marktwaarde van 1 biljoen dollar.

De kritiek richt zich onder andere op de behandeling van de arbeiders en het niveau van belastingafdracht. De Amerikaanse senator Bernie Sanders diende vorige maand een wetsvoorstel in om grote bedrijven extra belasting te laten betalen als hun laagbetaalde werknemers aanspraak maken op overheidsuitkeringen om hun inkomen aan te vullen. Sanders noemt de wet in een afkorting de BEZOS Act, als rechtstreekse oproep aan de Amazon-topman, die sinds vorig jaar als de rijkste man ter wereld geldt.

Update: om extra informatie toe te voegen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

October 02, 2018 08:00 ET (12:00 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.