*

Nieuws Buitenland

Dow Jones stijgt door

dinsdag 2 oktober 2018 22:22

Nasdaq levert wel in.

(ABM FN-Dow Jones) Wall Street is dinsdag verdeeld gesloten, terwijl de Europese beurzen nog over de brede linie in het rood eindigden.

Techbeurs Nasdaq daalde 0,5 procent naar 7.999,55 punten, de breed samengestelde S&P 500 index eindigde grofweg vlak op 2.923,43 punten, terwijl de Dow Jones index een half procent steeg naar 26.773,94 punten en zo zicht blijft houden op de 27.000 punten.

Het was voor de Dow de veertiende keer dit jaar dat een record slotkoers werd aangescherpt.

Macro-economisch was het een rustige dag. Uit cijfers van het Institute for Supply Management bleek dat de omstandigheden in de regio New York in september nog altijd verbeterden, maar wel minder sterk dan in augustus. De inkoopmanagersindex daalde van 76,5 naar 72,5. Dat is nog altijd ruim boven het break-even-niveau van 50.

In Boston zei voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve dat er sprake is van een "opmerkelijk positief vooruitzicht", met een combinatie van enerzijds een lage en stabiele inflatie en anderzijds een erg lage werkloosheid. Signalen van oververhitting van de Amerikaanse arbeidsmarkt of een plots sterk stijgende inflatie zijn er niet.

"Het gezonde verstand zegt dat we voorzichtig moeten zijn als ramingen op een situatie duiden die zelden voorkomt in de economie", waarschuwde Powell zijn publiek in Boston.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1552. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1530 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1578 op de borden.

Na de fikse prijsstijging op maandag, daalde de olieprijs dinsdag fractioneel, met 0,07 dollar naar 75,23 dollar voor een vat ruwe olie op de New York Mercantile Exchange.

Bedrijfsnieuws

In de Dow30 viel de koerswinst van 3,6 procent voor Intel op. Maandag bleek uit cijfers van Semiconductor Industry Association dat de verkoop van chips in augsutus voor het eerst boven de 40 miljard dollar uitkwam. Op jaarbasis ging het om een stijging van 15 procent.

Het aandeel Pepsico sloot 1,8 procent lager. De cijfers over het afgelopen kwartaal vielen mee, met een omzet van 16,5 miljard dollar en een nettowinst van 2,5 miljard dollar. Ook meldde de frisdrankgigant dit jaar meer omzetgroei te verwachten dan aanvankelijk voorzien. De winstverwachting werd echter neerwaarts bijgesteld naar 5,65 dollar per aandeel.

Tesla leverde 3,1 procent in, ondanks dat er afgelopen kwartaal 83.500 auto's werden afgeleverd, waarvan 55.840 van Model 3. Analisten rekenden vooraf op 56.000 stuks van het nieuwste model. Tesla merkte verder op dat in de laatste weken van het derde kwartaal er meer dan 5.300 stuks van Model 3 per week van de band rolden. Voor winstcijfers is het nog wachten tot de volledige rapportage over het derde kwartaal. De fabrikant meldde last te hebben van de aanhoudende handelsperikelen tussen de VS en China.

Amazon.com gaat het minimumloon voor zijn Amerikaanse medewerkers verhogen tot 15 dollar per uur. Dit na toenemende kritiek op de lonen en arbeidsvoorwaarden in de distributiecentra van Amazon. "We hebben geluisterd naar onze critici, hebben hard nagedacht over wat we wilden doen, en hebben besloten dat we leidend willen zijn", stelde CEO Jeff Bezos in een verklaring. Het aandeel daalde 1,7 procent.

De Amerikaanse streamingdienst Netflix wil gebruikers zelf het einde laten kiezen voor films of afleveringen van populaire tv-programma's zoals Black Mirror. Netflix probeert zo een volgende stap te zetten in interactieve tv. Beleggers beloonden dit niet, en de koers daalde 1,1 procent.

Stitch Fix verloor ruim 35 procent, nadat het online personal shoppingconcern maandag plannen presenteerde voor de uitbreiding van zijn activiteiten naar het Verenigd Koninkrijk.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

October 02, 2018 16:22 ET (20:22 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.