*

Nieuws Buitenland

Valuta: dollar in de lift na hawkish optreden Fed

donderdag 4 oktober 2018 09:36

Sterke macrodata en Amerikaans handelsakkoord bieden steun voor dollar.

(ABM FN-Dow Jones) De dollar is van woensdag op donderdag ten opzichte van de euro en de yen verder opgelopen, mede op basis van sterke macro-economische data, maar vooral het optreden van de voorzitter van de Federal Reserve Jerome Powell in Washington.

In een relatief informele sfeer bij het zogeheten Atlantic Festival gaf de voorzitter aan dat de Verenigde Staten een opmerkelijk positieve combinatie van economische omstandigheden kent. "Er is geen reden aan te nemen dat deze cyclus niet nog een tijdje aanhoudt.

"En daarmee was Powell behoorlijk hawkish ", aldus valutahandelaar Stephane van der Meer van valutabroker Ebury donderdag tegen ABM Financial News. "Het verschil tussen de Verenigde Staten en de eurozone lijkt dat de muntunie nog veel werk moet verzetten om de inflatie in de buurt van de doelstelling van rond 2,0 procent te krijgen en ook te houden. De Fed lijkt inmiddels het rente-instrument te moeten aanwenden om de inflatie te beteugelen", aldus Van der Meer.

Aan de stijging van de dollar ging ook nog wat anders vooraf. Met name de groei van het aantal banen in de private sector van de Verenigde Staten duidde op een aanhoudende kracht van de Amerikaanse economie. Daarnaast lieten cijfers van het Institute for Supply Management in september een groeiversnelling zien van de Amerikaanse dienstensector.

"Dit cijfer van 61,6 van de ISM was illustratief voor de fase waar de Amerikaanse economie zich momenteel in bevindt: in een hausse, zonder dat er zich tekenen van verzwakking aandienen", aldus de valutahandelaar.

Het handelsakkoord dat de Verenigde Staten eerder deze week wisten te sluiten met Canada en Mexico, haalde bovendien voor de dollar veel kou uit de lucht.

Van der Meer spreekt van een volatiele valutamarkt, zeker met het oog op de koers van de euro ten opzichte van de dollar. Vorige week stond er nog even 1,18 dollar voor de Europese munt op het bord, donderdag is dat een stuk minder. "De bandbreedte 1,13 tot 1,18 dollar voor een euro blijft intact, maar daarbinnen zijn de bewegingen in korte tijd groot. Het lijkt er op dat de risico's voor de euro voorlopig aan de onderkant blijven liggen", aldus Van der Meer.

Ten opzichte van de yen speelden in een rapport van Merrill Lynch ook Italiƫ en de Brexit een rol. Veel Japanse beleggers dekten zich in om zich te beschermen tegen de onzekerheden die beide kwesties omgeven. Het is volgens Merrill Lynch niet uitgesloten dat de dollar ook door de 115 yen heen breekt en mogelijk zelfs richting de toppen van 2016 koerst van 117 tot 118 yen in de komende zes maanden.

De macro-economische agenda van donderdag is gevuld met twee Amerikaanse data, te weten de wekelijkse steunaanvragen voor de week die eindigde op 29 september en de fabrieksorders over september. Voor de steunvragen wordt uitgegaan van 215.000 aanvragen tegen 214.000 aanvragen een week eerder. De fabrieksorders stijgen naar verwachting op maandbasis met 2,2 procent tegen een krimp van 0,8 procent in juli.

Ebury ziet als eerste volgende richtpunt voor de valutamarkten en dan met name de dollar, het banenrapport van de Verenigde Staten dan vrijdagmiddag om half drie wordt gepubliceerd.

De euro noteerde donderdagochtend onveranderd op 1,1482 dollar. De dollar kostte 1,143540 yen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

October 04, 2018 03:36 ET (07:36 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.