*

Nieuws Buitenland

Behoorlijke koersverliezen op Wall Street

donderdag 4 oktober 2018 19:37

NEW YORK (AFN) - De effectenbeurzen in New York gingen donderdag behoorlijk omlaag. De aandelenhandel op Wall Street ondervond druk door de flink oplopende rentes. Woensdag bereikte de toonaangevende Dow-Jonesindex nog de hoogste slotstand ooit.

De Dow noteerde halverwege de handelsdag een min van 1,2 procent op 26.495 punten. De breed samengestelde S&P 500 zakte 1,3 procent tot 2887 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq verloor 2,2 procent tot 7849 punten.

De financiƫle sector kreeg juist enige steun in de rug van de stijgende rentes op Amerikaanse staatsobligaties. Zo gingen grote banken als Wells Fargo en Bank of America tot 0,8 procent vooruit. Verzekeraar AIG kreeg er 1 procent bij.

Kabelreus

Bier- en drankenconcern Constellation Brands (plus 4,4 procent) gaf een kijkje in de boeken. De maker van Corona-bier voor de Amerikaanse markt heeft afgelopen kwartaal meer winst en omzet behaald dan in dezelfde periode vorig jaar en verhoogde zijn winstverwachting. Beleggers verwerkten verder resultaten van onder meer retailer Pier 1 Imports (min 0,7 procent).

Ook Comcast (min 0,3 procent) stond in de belangstelling. De Amerikaanse kabelreus heeft ingestemd om het belang van mediaconcern 21st Century Fox in het Britse Sky over te nemen voor ruim 15 miljard dollar. De biedingsstrijd om Sky was recent via een speciale veiling al beslist in het voordeel van Comcast.

Fuseren

Boekwinkelketen Barnes & Noble sprong 22 procent omhoog. De onderneming heeft besloten om haar strategische opties te onderzoeken. Ook Cloudera en Hortonworks konden op belangstelling rekenen met plussen tot bijna 10 procent. De softwarebedrijven hebben aangekondigd te fuseren.

Farmaceut Eli Lilly had eveneens een goede dag op de beurs met een plus van 2,8 procent, dankzij positieve testresultaten met een middel tegen diabetes. Snap, het bedrijf achter de populaire app Snapchat, ging bijna 7 procent onderuit na kritische analistenrapporten waarin zorgen werden geuit over de zwakkere gebruikersaantallen. Twitter ging mee omlaag met een verlies van 3,3 procent, Facebook leverde 2,5 procent in.

De euro was 1,1499 dollar waard, tegen 1,1513 dollar bij het slot van de handel in Europa. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,4 procent minder op 74,58 dollar. Brentolie zakte 1,6 procent in prijs tot 84,90 dollar per vat.