*

Nieuws Buitenland

Wall Street in de greep van oplopende rente

vrijdag 5 oktober 2018 20:34

Stevige koersverliezen techaandelen.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stonden vrijdag anderhalf uur voor de slotzoemer lager, als gevolg van de oplopende rente in de VS. Met name de techaandelen stonden onder druk.

De toonaangevende S&P 500 index stond vrijdag 0,6 procent lager op 2.883,22 punten, terwijl de Dow Jones Index 0,8 procent verloor op 26.414,48 punten en techbeurs Nasdaq zelfs 1,3 procent inleverde op 7.879,51 punten.

De Amerikaanse rente steeg naar het hoogste niveau in zeven jaar. De tienjaarsrente tikte vrijdag als hoogste stand 3,242 procent aan.

Een oplopende rente maakt het voor opkomende landen duurder leningen in dollars aan te gaan, terwijl de rentekosten op bestaande leningen stijgen. Dit voedt de vrees dat deze landen het lastig krijgen.

De banengroei van de Verenigde Staten kwam lager uit dan verwacht. Het werden er 134.000 tegen een verwachte 180.000, terwijl augustus een groei kende van 270.000. Nu was augustus een zeer sterke maand en de verwachtingen waren na de sterke macro-economische data van eerder deze week uit de Verenigde Staten behoorlijk hooggespannen. Volgens economen was de lagere banengroei mogelijk te wijten aan de orkaan Florence, die in september de VS teisterde.

De Federal Reserve is content met een groei tussen de 100.000 en de 150.000 banen per maand, aldus marktanalist Philip Marey van Rabobank. De werkloosheid daalt ondertussen gestaag van 3,8 naar 3,7 procent. Het enige wat voor de Fed en puzzel blijft, is de loongroei. De Fed wil graag een niveau tussen de 3 en 4 procent, maar met de stijging van 2,8 procent in september, "zien we dan nog steeds niet", aldus Marey.

"De lonen bevinden zich in een opwaartse trend en dat is alarmerend voor de markten. Dit zorgt voor druk op de obligatiemarkt en dat houdt in dat de rente in de VS verder omhoog zal gaan. Dit zal allemaal effect hebben op de aandelenmarkten", zei Peter Cardillo, econoom bij Spartan Capital Securities Wages. "Ik ben voorzichtig optimistisch dat de aandelenkoersen verder zullen stijgen, maar we zien voor de korte termijn veel volatiliteit en ik denk dat we voorlopig een defensieve markt te zien zullen krijgen", aldus Cardillo.

Het tekort van de Amerikanen op hun balans liep conform verwachting op van 50,08 miljard dollar naar 53,2 miljard dollar. Dat was iets onder verwachting

De euro/dollar noteerde vrijdag op 1,1520. Bij het sluiten van de Europese beurzen bewoog het muntpaar op 1,1501 en donderdag stond er bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen een stand van 1,1516 op de borden.

Olie stond vrijdag vlak tot onveranderd.

Bedrijfsnieuws

Topman Elon Musk van Tesla heeft op Twitter uitgehaald naar de Amerikaanse toezichthouder Securities and Exchange Commission. Volgens de tweet van Musk doet de "Shortseller Enrichment Commission" ongelooflijk goed werk. En "de naamswijziging" is volgens de topman van Tesla dan ook een heel goede keuze. Het aandeel Tesla noteerde 6,1 procent lager.

Costco Wholesale heeft in het afgelopen kwartaal meer winst en omzet behaald. De cijfers kwamen donderdag nabeurs uit. Het aandeel noteerde 5,5 procent lager.

Snap verloor 0,2 procent, ondanks dat het internetbedrijf volgend jaar mogelijk winst gaat maken. Dit bleek uit een memo van de topman. Het aandeel heeft tot dusver een zwak 2018 achter de rug, met een koersverlies van 46 procent.

Precision Drilling ging 2,1 procent omlaag, nadat het boorbedrijf meldde dat het gaat fuseren met Trinidad Drilling.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

October 05, 2018 14:34 ET (18:34 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.