*

Nieuws Buitenland

Italië en China zetten Europese beurzen lager

maandag 8 oktober 2018 12:09

Flinke verliezen Italiaanse banken.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden maandag lager naar aanleiding van zorgen over China en Italië.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde maandag rond het middaguur een verlies van 0,6 procent op 374,25 punten. De Duitse DAX liet een verlies zien van 0,5 procent naar 12.048,30 punten. De Franse CAC 40 noteerde een min van 0,6 procent met een stand van 5.320,43 punten. De Britse FTSE zakte maandag 0,3 procent naar 7.296,83 punten.

"Handelaren zijn nerveus over China. De dienstensector liet vannacht goede cijfers zien, maar daar staat het besluit van de Chinese centrale bank om de kapitaaleisen van banken te versoepelen tegenover. Dit geeft de indruk dat China bereid is tot een langdurige handelsoorlog met de VS", stelde David Madden, analist van CMC Markets.

De Italiaanse beurs noteerde maandag 2 procent lager en ook de Italiaanse lange rente zat weer in de lift. "Vice-premier Matteo Salvini heeft gezegd dat de kredietbeoordelaars eerlijk moeten zijn bij de beoordeling van de kredietrating van Italië. Dat betekent dat hij bezorgd is over negatieve vooruitzichten en ratings. Deze opmerking van Salvini zorgde voor koersdalingen op de Italiaanse beurs. Het land heeft een enorme schuld, maar de regering wil toch een hoger begrotingstekort. Hierdoor kan Italië ervan uitgaan dat de kredietbeoordelingen verlaagd zullen worden", aldus Madden.

De Duitse industrie produceerde in augustus minder ten opzichte van een maand eerder. De productie, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden en werkdagen, daalde ten opzichte van juli met 0,3 procent. ING-econoom Carsten Brzeski stelde in een reactie zich geen zorgen te maken over de Duitse economie, omdat de onderliggende cijfers lichtpuntjes bieden en een tijdelijke 'bottleneck' voor de Duitse auto-industrie uit de weg lijkt te zijn geruimd.

Er staan vandaag geen Amerikaanse macrocijfers op de agenda. Vanwege Columbus Day is de Amerikaanse obligatiemarkt gesloten.

Olie noteerde maandag lager. Een november-future West Texas Intermediate noteerde 1 procent in het rood op 73,56 dollar, terwijl voor een december-future Brent 83,10 dollar moest worden neergeteld, een daling van 1,3 procent.

De euro/dollar noteerde maandag op 1,1477. Bij begin van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1512 en vrijdag stond er bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen een stand van 1,1524 op de borden.

Bedrijfsnieuws

De Italiaanse banken lieten maandag flinke verliezen zien. Zo verloor Banca Monte dei Paschi di Siena 5 procent, UniCredit 4,9 procent en Intesa Sanpaolo 3,8 procent. Ook elders in Europa hadden bankaandelen het moeilijk. Het Duitse Commerzbank verloor 4,6 procent en het Franse Société Générale werd 2,8 procent goedkoper.

Daimler stond 0,7 procent lager, op het nieuws dat CFO Bodo Uebber eind 2019 zal opstappen, als zijn contract afloopt. Uebber is niet van plan het contract te verlengen. De huidige CEO van Daimler, Dieter Zetsche, legt volgend jaar ook zijn functie neer.

Reach verloor 0,5 procent, na slechte cijfers over de advertentiemarkt in het derde kwartaal. Dankzij de acquisitie van Express & Starr ging de omzet toch met 21 procent omhoog.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan maandag vermoedelijk een licht lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,3 procent in het rood.

De toonaangevende S&P 500 index eindigde vrijdag 0,6 procent lager op 2.885,57 punten, terwijl de Dow Jones Index 0,7 procent verloor op 26.447,05 punten en techbeurs Nasdaq zelfs 1,2 procent inleverde op 7.888,45 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

October 08, 2018 06:09 ET (10:09 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.