*

Nieuws Buitenland

Amerikaanse beurzen stevenen af op lagere opening

maandag 8 oktober 2018 14:31

Obligatiemarkt maandag gesloten.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan maandag vermoedelijk een lagere opening tegemoet. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden iets minder dan een uur voor de openingsbel tot 0,3 procent in het rood.

Vanwege de viering van Columbus Day is de Amerikaanse obligatiemarkt vandaag gesloten, "in het heetst van de strijd", aldus econoom Tom Simonts van KBC, refererend aan de opgelopen rente. Vandaag wordt er even een pauze genomen op het gebied van vastrentende waarden. Verwacht wordt ook dat de aandelenmarkten een rustige dag zullen beleven, vanwege het gebrek aan richtinggevende cijfers.

Paul Donovan, econoom bij UBS, vindt de aandacht van de media voor de stijging van de Amerikaanse rente overtrokken. "Er is geen reden voor paniek", zo meent Donovan. Hij trekt een vergelijking met 1994, toen de rente met 250 basispunten omhoog ging. "Dat was een heel grote stijging. De echte rente, zonder de inflatiestijging, is dit jaar daarentegen nauwelijks in beweging gekomen. Het komt neer op zo'n 20 basispunten", aldus Donovan.

Mogelijk trekt China vandaag de aandacht. "De Chinese dienstensector liet vannacht goede cijfers zien, maar daar staat het besluit van de Chinese centrale bank om de kapitaaleisen van banken te versoepelen tegenover. Dit geeft de indruk dat China bereid is tot een langdurige handelsoorlog met de VS", stelde David Madden, analist van CMC Markets.

De inkoopmanagersindex voor de dienstensector kwam uit op 53,1, na een stand in augustus van 51,5. De verlaging van de reserve-eisen voor Chinese banken met 1 procentpunt gaat op 15 oktober in, en zal voor een vrijval van 1,2 biljoen yuan, omgerekend circa 152 miljard euro, zorgen.

De Chinese beurs gaf vanochtend 3 procent prijs. De deuren gingen weer open na een week van festiviteiten.

De Amerikaanse president Donald Trump kijkt verder uit naar een nieuwe ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jung-un. Dit bleek zondag uit een bericht van de president op Twitter. Volgens Trump heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo vandaag een goede ontmoeting met Kim Jong-un in Pyongyang gehad. Er is vooruitgang geboekt met de afspraken die zijn gemaakt tijdens de bijeenkomst tussen de twee leiders eerder dit jaar in Singapore.

"Ik kijk er naar uit om voorzitter Kim binnenkort weer te zien", zo twitterde Trump.

China zal exportsubsidies voor sommige producten opvoeren, zo werd zojuist bekend. Dit om de exportgroei stabiel te houden en om te gaan met de "gecompliceerde externe situatie".

In Italië liep de lange rente maandag flink op, nadat officials van de Europese Unie kritiek hadden geleverd op de Italiaanse begrotingsplannen. Italië streeft naar een hoger begrotingstekort dan de EU wenselijk vindt. Ook krijgt het land mogelijk downgrades van kredietbeoordelaars. Vice-premier Matteo Salvini vroeg vandaag aan de beoordelaars om het land een eerlijke rating te geven, maar dat werkte op de Italiaanse beurs averechts. "Deze opmerking van Salvini zorgde voor koersdalingen op de Italiaanse beurs. Het land heeft een enorme schuld, maar de regering wil toch een hoger begrotingstekort. Hierdoor kan Italië ervan uitgaan dat de kredietbeoordelingen verlaagd zullen worden", aldus Madden.

Er staan vandaag geen Amerikaanse macrocijfers op de agenda.

Later deze week staan onder meer het consumentenvertrouwen van Michigan over oktober en de inflatie over september op de agenda.

Olie noteerde maandag lager. Een november-future West Texas Intermediate noteerde 1,2 procent in het rood op 73,42 dollar, terwijl voor een december-future Brent 83,00 dollar moest worden neergeteld, een daling van 1,4 procent.

De euro/dollar noteerde maandag op 1,1476. Bij begin van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1512 en vrijdag stond er bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen een stand van 1,1524 op de borden.

Bedrijfsnieuws

De vraag naar de nieuwe iPhones van Apple is momenteel wat het meest speelt onder beleggers in de Amerikaanse fabrikant, en die lijkt sterk te zijn. Dit stelde UBS maandag in een rapport. Apple noteerde in de elektronische handel voorbeurs 0,3 procent lager.

De boorbedrijven Ensco en Rowan gaan fuseren, zo maakten de twee maandag bekend. Hierdoor ontstaat er een bedrijf met een marktwaarde van 12 miljard dollar. De nieuwe onderneming wordt een vooraanstaande speler op het gebied van offshore drilling. Het aandeel Ensco steeg 2,7 procent, terwijl Rowan 2,8 procent omhoog ging.

Tesla steeg 1 procent, nadat het bedrijf afgelopen nacht heeft verklaard dat het de veiligste auto ooit heeft gemaakt. Het gaat hier om de Model 3-sedan.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index eindigde vrijdag 0,6 procent lager op 2.885,57 punten, terwijl de Dow Jones Index 0,7 procent verloor op 26.447,05 punten en techbeurs Nasdaq zelfs 1,2 procent inleverde op 7.888,45 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

October 08, 2018 08:31 ET (12:31 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.