*

Nieuws Buitenland

Europese beurzen in de ban van China en Italie

maandag 8 oktober 2018 18:58

Financials onder druk.

(ABM FN) De Europese beurzen zijn maandag lager gesloten, waarbij de zorgen om Italië weer naar de voorgrond schoven.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot maandag 1,1 procent lager op 372,21 punten. De Duitse DAX liet een verlies zien van 1,4 procent naar 11.947,16 punten. De Franse CAC 40 noteerde een min van 1,1 procent met een stand van 5.300,25 punten. De Britse FTSE zakte maandag 1,2 procent naar 7.233,33 punten.

Vooral de verliezen bij Italiaanse banken vielen op, na aanhoudende discussie over het begrotingstekort van het land. Dit droeg bij aan een verkoopgolf van Italiaanse staatsobligaties.

Bovendien deed een flinke koersdaling van de Chinese beurzen het sentiment eveneens niet goed. De aandelenmarkten in China werden tot vier procent minder waard, nadat de beurzen afgelopen week gesloten bleven in verband met feestdagen.

"De verkoopgolf in Azië was al genoeg om de risicobereidheid in Europa te doen verminderen, maar de beslissing van de Italiaanse overheid om zich flink af te zetten tegen Brussel zorgde op zichzelf al voor voldoende beroering in de regio", aldus marktanalist Craig Erlam van Oanda.

Vice-premier Matteo Salvini stelde dat de kredietbeoordelaars eerlijk moeten zijn bij de beoordeling van de kredietrating van Italië. "Dat betekent dat hij bezorgd is over negatieve vooruitzichten en ratings", zo merkte marktanalist David Madden van CMC Markets op. "Deze opmerking van Salvini zorgde voor koersdalingen op de Italiaanse beurs. Het land heeft een enorme schuld, maar de regering wil toch een hoger begrotingstekort. Hierdoor kan Italië ervan uitgaan dat de kredietbeoordelingen verlaagd zullen worden", aldus Madden. De Italiaanse beurs verloor maandag 2,4 procent.

De verliezen in Europa liepen op na een scherp lagere opening van Wall Street, al vonden de Amerikaanse aandelenmarkten gedurende de handelsdag toch de weg omhoog.

De Duitse industrie produceerde in augustus minder ten opzichte van een maand eerder. De productie, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden en werkdagen, daalde ten opzichte van juli met 0,3 procent. ING-econoom Carsten Brzeski stelde in een reactie zich geen zorgen te maken over de Duitse economie, omdat de onderliggende cijfers lichtpuntjes bieden en een tijdelijke 'bottleneck' voor de Duitse auto-industrie uit de weg lijkt te zijn geruimd.

De euro/dollar daalde 0,4 procent naar 1,1478. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog rond 1,15 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1501 op de borden.

De olieprijs daalde. Een november-future West Texas Intermediate daalde 0,4 procent tot 74,01 dollar, terwijl een december-future Brent 0,6 procent goedkoper werd op 83,62 dollar.

Bedrijfsnieuws

De Italiaanse banken lieten maandag flinke verliezen zien. Zo verloor Banca Monte dei Paschi di Siena 4,5 procent, UniCredit 3,6 procent en Intesa Sanpaolo 3,3 procent. Ook elders in Europa hadden bankaandelen het moeilijk. Het Duitse Commerzbank verloor 4,6 procent en het Franse Société Générale werd 1,4 procent goedkoper.

Daimler stond 1,8 procent lager, op het nieuws dat CFO Bodo Uebber eind 2019 zal opstappen, als zijn contract afloopt. Uebber is niet van plan het contract te verlengen. De huidige CEO van Daimler, Dieter Zetsche, legt volgend jaar ook zijn functie neer.

Reach verloor 1,4 procent, na slechte cijfers over de advertentiemarkt in het derde kwartaal. Dankzij de acquisitie van Express & Starr ging de omzet toch met 21 procent omhoog.

Tussenstand Wall Street

Wall Street werkte de openingsverliezen aanvankelijk weg. Rond het sluiten van de Europese beurzen koersten de Amerikaanse beurzen echter al weer flink lager.

Door: ABM Financial News.

pers@abmfn.be

Redactie: +32(0)78 486 481

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

October 08, 2018 12:58 ET (16:58 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.