*

Nieuws Buitenland

Amerikaanse beurzen stevenen af op overwegend vlak slot

maandag 8 oktober 2018 20:39

Obligatiemarkt maandag gesloten.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen koersten maandagavond overwegend vlak, met uitzondering van techbeurs Nasdaq dat een stap terugdeed. De toonaangevende S&P 500 index noteerde circa anderhalf uur voor de slotbel tot 0,1 procent in het rood. Techbeurs Nasdaq verloor evenwel 0,8 procent.

Wall Street werkte de openingsverliezen aanvankelijk weg, maar rond het sluiten van de Europese beurzen zakten de Amerikaanse beurzen echter flink terug. Toch herpakte Wall Street zich later weer, al kon techbeurs Nasdaq de weg omhoog niet vinden.

Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets blijven beleggers zich onverminderd zorgen maken over de komst van meer renteverhogingen door de Amerikaanse centrale bank.

Vanwege de viering van Columbus Day is de Amerikaanse obligatiemarkt vandaag gesloten, "in het heetst van de strijd", aldus econoom Tom Simonts van KBC, refererend aan de opgelopen rente. Vandaag wordt er even een pauze genomen op het gebied van vastrentende waarden.

Madden merkte op dat de Amerikaanse tienjaarsrente vrijdag nog op het hoogste niveau in zeven jaar koerste. "Beleggers gebruiken dit moment om uit de aandelenmarkt te stappen uit angst voor hogere rentes", aldus de marktanalist. De Federal Reserve verhoogde de rente dit jaar al drie keer en de markt prijst een vierde renteverhoging in december inmiddels ook in, aldus Madden.

Paul Donovan, econoom bij UBS, vindt de aandacht van de media voor de stijging van de Amerikaanse rente overtrokken. "Er is geen reden voor paniek", zo meent Donovan. Hij trekt een vergelijking met 1994, toen de rente met 250 basispunten omhoog ging. "Dat was een heel grote stijging. De echte rente, zonder de inflatiestijging, is dit jaar daarentegen nauwelijks in beweging gekomen. Het komt neer op zo'n 20 basispunten", aldus Donovan.

In Italië liep de lange rente maandag flink op, nadat officials van de Europese Unie kritiek hadden geleverd op de Italiaanse begrotingsplannen. Vice-premier Matteo Salvini stelde dat de kredietbeoordelaars eerlijk moeten zijn bij de beoordeling van de kredietrating van Italië. "Dat betekent dat hij bezorgd is over negatieve vooruitzichten en ratings", zo merkte marktanalist David Madden van CMC Markets op. "Deze opmerking van Salvini zorgde voor koersdalingen op de Italiaanse beurs. Het land heeft een enorme schuld, maar de regering wil toch een hoger begrotingstekort. Hierdoor kan Italië ervan uitgaan dat de kredietbeoordelingen verlaagd zullen worden", aldus Madden. De Italiaanse beurs verloor maandag 2,4 procent.

Bovendien deed een flinke koersdaling van de Chinese beurzen vanochtend het sentiment eveneens niet goed. De aandelenmarkten in China werden tot vier procent minder waard, nadat de beurzen afgelopen week gesloten bleven in verband met feestdagen.

Er stonden vandaag geen Amerikaanse macrocijfers op de agenda. Later deze week staan onder meer het consumentenvertrouwen van Michigan over oktober en de inflatie over september op de agenda. "De inflatiedata zullen nauwlettend in de gaten worden gehouden", aldus Madden van CMC.

Olie noteerde maandag lager. Een november-future West Texas Intermediate noteerde 0,5 procent in het rood op 74,00 dollar, terwijl voor een december-future Brent 83,64 dollar moest worden neergeteld, een daling van 0,6 procent.

De euro/dollar noteerde maandag op 1,1489. Bij begin van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1512 en vrijdag stond er bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen een stand van 1,1524 op de borden.

Bedrijfsnieuws

De vraag naar de nieuwe iPhones van Apple is momenteel wat het meest speelt onder beleggers in de Amerikaanse fabrikant, en die lijkt sterk te zijn. Dit stelde UBS maandag in een rapport. Apple noteerde 0,7 procent lager.

Google gaat de stekker uit de sociale netwerksite Google+ trekken, nadat de privégegevens van 500.000 gebruikers op straat kwamen te liggen. Volgens de internetgigant is er geen reden om aan te nemen dat de gegevens daadwerkelijk misbruikt zijn. Moederbedrijf van Google, Alphabet, verloor 1,3 procent.

De boorbedrijven Ensco en Rowan gaan fuseren, zo maakten de twee maandag bekend. Hierdoor ontstaat er een bedrijf met een marktwaarde van 12 miljard dollar. De nieuwe onderneming wordt een vooraanstaande speler op het gebied van offshore drilling. Het aandeel Ensco steeg 2,8 procent, terwijl Rowan 3,0 procent omhoog ging.

Tesla koerste 3,9 procent lager, ondanks dat het bedrijf afgelopen nacht heeft verklaard dat het de veiligste auto ooit heeft gemaakt. Het gaat hier om de Model 3-sedan.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

October 08, 2018 14:39 ET (18:39 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.