*

Nieuws Buitenland

BEURZEN 'Wall Street opent in de min'

dinsdag 9 oktober 2018 14:48

NEW YORK (AFN) - De aandelenbeurzen in New York openen dinsdag naar verwachting met verliezen. Oplopende rentes op Amerikaanse staatsobligaties drukken de aandelenhandel. Verder waarschuwde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor de gevolgen van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China.

Het rendement op Amerikaanse staatsobligaties steeg tot het hoogste punt in zeven jaar, waardoor het voor beleggers en bedrijven duurder wordt geld te lenen. Daarnaast worden staatsleningen voor beleggers aantrekkelijker ten opzichte van aandelen als de rentes stijgen.

Het IMF stelde zijn prognose voor de groei van de wereldeconomie naar beneden bij, als gevolg van de aanhoudende handelsspanningen tussen de VS en China. De groeiramingen voor beide landen, de twee grootste economieën ter wereld, zijn eveneens verlaagd. Het kredietfonds waarschuwde verder dat crises in opkomende economieën als Turkije en Argentinië hun weerslag kunnen hebben op de mondiale economie.

Google-moeder Alphabet stond voorbeurs in de min. Het technologiebedrijf stapt uit een aanbesteding voor een groot cloudsoftwareproject van het Amerikaanse ministerie van Defensie. Het project, met een geschatte waarde van 10 miljard dollar, druist in tegen de waarden van Google. Maandag stond het technologiebedrijf al in een kwaad daglicht wegens een privacylek binnen zijn sociale netwerk Google Plus.

Marktonderzoeker Nielsen staat naar verluidt in de belangstelling van Blackstone. De investeerder zou het marketingbureau samen met Hellman & Friedman willen inlijven voor 17 miljard dollar.

Ook pizzaketen Papa John's wisselt mogelijk van eigenaar. De fastfoodketen weegt een overnamebod van investeringsfonds Trian, schrijft The Wall Street Journal. Papa John's is al langer op zoek naar een koper, nadat het bedrijf na een racismeschandaal rond oprichter John Schnatter flink in waarde is gedaald.

Biotechbedrijf Affimed ging voorbeurs hard onderuit. Het bedrijf heeft twee onderzoeken naar een kankermedicijn stopgezet na de dood van een deelnemer.

Tesla komt mogelijk in beweging na een analistenrapport van Macquarie. De investeerder gaat de maker van elektrische auto's volgen met een outperform-advies.

Maandag sloten de Amerikaanse aandelenbeurzen in het rood. De Dow-Jonesindex eindigde 0,2 procent hoger op 26.486,78 punten. De breder samengestelde S&P 500 zakte een fractie naar 2884,43 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq leverde 0,7 procent in tot 7735,95 punten.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)