*

Nieuws Buitenland

Europese beurzen lager rond middaguur

woensdag 10 oktober 2018 12:04

Aandacht voor Amerikaanse producentenprijzen.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden woensdag lager in een markt die nog steeds worstelt met de thema's die afgelopen dagen ook al domineerden, waaronder de Italiaanse begroting.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde woensdag rond het middaguur een verlies van 0,3 procent op 371,98 punten. De Duitse DAX liet een daling zien van 0,5 procent naar 11.916,21 punten. De Franse CAC 40 noteerde ook een daling van 0,5 procent met een stand van 5.290,71 punten. De Britse FTSE leverde woensdag 0,1 procent in en daalde naar 7.228,21 punten.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft weer zijn ongenoegen heeft geuit over het huidige rentebeleid van de Federal Reserve. Trump is van mening dat de opwaartse bijstelling van het belangrijkste rentetarief door de Fed de economie geen goed doet, terwijl hij meende dat de inflatie juist goed in de hand wordt gehouden, ook zonder een hogere rente.

De industriële productie van Frankrijk kwam in augustus op maandbasis 0,3 procent hoger uit, beter dan de verwachte stijging met 0,2 procent.

De industriële productie van het Verenigd Koninkrijk over augustus op maandbasis 0,2 procent lager uit tegen een stijging met 0,1 procent een maand ervoor. Op jaarbasis steeg de productie met procent tegen 1,3 procent in augustus. Er was een plus van 0,1 procent op maandbasis verwacht en van 0,9 procent op jaarbasis.

De handelsbalans van het Verenigd Koninkrijk liet in augustus een tekort zien van 11,2 Britse pond tegen 10,4 miljard een maand eerder, waarvoor aanvankelijk 10,0 miljard pond was gemeld. De verwachting lag op 11,1 miljard Britse pond.

Over augustus kwam ook een groeicijfer van de Britse economie naar buiten. De economie bleek die maand op maandbasis te zijn stilgevallen. Op jaarbasis tekende zich een groei van 1,5 procent af.

In de Verenigde Staten gaat de aandacht uit naar de producentenprijzen over september, de groothandelsvoorraden over augustus en de wekelijkse olievoorraden voor de week die eindigde op 6 oktober.

De producentenprijzen zijn naar verwachting op maandbasis met 0,2 procent gestegen. Ook de kernprijzen, zonder de effecten van voedsel- en energieprijzen, zijn vorige maand met 0,2 procent opgelopen. In augustus was er voor beide inflatievarianten nog sprake van een daling met 0,1 procent.

De groothandelsvoorraden komen naar verwachting op maandbasis 0,8 procent hoger uit tegen een plus van 0,6 procent in juli.

Er is nog geen prognose voor de wekelijkse olievoorraden beschikbaar. De orkaan Michael staat woensdag op het punt bij Florida aan land te gaan. Gevreesd voor grote schade, ook voor oliesector.

Van de zijde van de Federal Reserve treden vandaag twee prominenten op. Van de Fed van Chicago is dat Charles Evans, die een toespraak houdt bij de Flint & Genesee Kamer van Koophandel. Van de Atlanta-Fed wordt Rpahael Bostic op de National Association of Corporate Directors in Atlanta verwacht het woord tot zijn toehoorders te richten.

Olie noteerde woensdag lager. Een november-future West Texas Intermediate noteerde 0,2 procent in het rood op 74,77 dollar, terwijl voor een december-future Brent 84,78 dollar moest worden neergeteld, een min van 0,3 procent.

De euro/dollar noteerde woensdag op 1,14. Bij begin van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1507 en dinsdag stond er bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen een stand van 1,1495 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Page Groep zag over het derde kwartaal zijn brutowinst weer flink oplopen. Zelfs in de Britse thuismarkt wist de uitzender een kleine stijging van de brutowinst te melden. Het aandeel maakte een pas op de plaats.

Philips is in Saoedi-Arabië een samenwerking aangegaan op het gebied van kankerdiagnoses. Philips zakte woensdag 0,2 procent.

Altice Europe is van plan het Franse televisienetwerk Télé Lyon Metropole (TLM) over te nemen. Altice noteerde 5,8 procent hoger.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan woensdag vermoedelijk een lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,1 procent in het rood.

De S&P500-index sloot 0,1 procent lager op 2.880,35 punten, de Dow Jones-index daalde 0,2 procent tot 26.430,74 en de Nasdaq-index steeg 0,03 procent tot 7.737,80 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

October 10, 2018 06:04 ET (10:04 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.