*

Nieuws Buitenland

Futures wijzen op fors lagere opening Wall Street

donderdag 11 oktober 2018 12:49

Koersdalingen krijgen waarschijnlijk vervolg.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan donderdag vermoedelijk een flink lagere opening tegemoet. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden rond lunchtijd 0,9 procent lager.

De Amerikaanse aandelenbeurzen daalden woensdag zeldzaam hard, nadat Europese beurzen een bescheiden voorbeeld gaven. Onder druk van de stijgende rendementen op obligaties zakten de aandelenindices door steunniveaus wat ruimte bood voor een verdere neerwaartse spiraal.

"Amerikaanse beleggers hebben winst genomen en posities geliquideerd. Zij nemen even rust om te kijken welke richting zij willen inslaan. De uitverkoop komt vlak voor het begin van de start van het Amerikaanse cijferseizoen. Dat is meer dan toeval", zei marktanalist Jasper Lawler van London Capital Group.

"Hoewel de bedrijfswinsten opnieuw beter zullen zijn dan verwacht, groeit de angst voor de vooruitzichten die bedrijven zullen geven. Hogere rentetarieven, hogere energieprijzen, de sterke dollar en de handelsoorlog beangstigen beleggers en zorgen voor voorzichtigheid", aldus Lawler.

De Amerikaanse minister van Financiƫn Steven Mnuchin zei tegenover persbureau Bloomberg op Bali dat hij niet verbaasd was door de correctie op Wall Street. Maar volgens hem blijven de economische fundamenten in de VS "extreem sterk".

De Amerikaanse president Donald Trump deed opnieuw van zich spreken. Hij noemde de Fed op een bijeenkomst "gek", vanwege de renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank. Al eerder liet Trump weten niet blij te zijn met Fed-voorzitter Jerome Powell. IMF-topvrouw Christine Lagarde zei op Bali Fed-topman Powell niet te associƫren met een "gek". De Fed heeft sinds december 2015 de Amerikaanse rente acht keer verhoogd.

Donderdagmiddag staan in de VS de consumentenprijzen over september, de wekelijkse steunaanvragen en de wekelijkse olievoorraden op de macro-economische agenda.

Olie noteerde donderdag fors lager. Een november-future West Texas Intermediate noteerde 2 procent lager op 71,72 dollar, terwijl voor een december-future Brent 81,19 dollar moest worden neergeteld, een daling van 2,3 procent.

De olieprijs is New York daalde woensdag sterk nadat handelaren concludeerden dat de naderende orkaan Michael geen grote gevolgen zal hebben voor de olie-aanvoer in de Golf van Mexico.

De euro/dollar noteerde donderdag 1,1573. Woensdag stond er bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen nog een stand van 1,1520 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Tesla verloor in de elektronische handel voorbeurs 1,5 procent. James Murdoch is de favoriete kandidaat om Elon Musk te vervangen als voorzitter van de fabrikant van elektrische auto's en heeft er al op gehint dat hij die rol op zich wil nemen, meldde dagblad Financial Times. Musk mag van de toezichthouder SEC geen voorzitter meer zijn van de fabrikant van elektrische auto's, nadat hij beleggers zou hebben misleid door op Twitter te beweren dat hij de financiering rond had om het bedrijf van de beurs te halen met een forse premie.

Internetbedrijven kregen woensdag forse klappen. De verkoopgolf viel samen met een waarschuwing door analisten van Barclays dat internetbedrijven wisselvallige resultaten over het derde kwartaal zullen presenteren. Voorbeurs noteerden Alphabet 1,4 procent, Amazon 2,2 procent en Twitter 1,8 procent lager.

Slotstanden

De S&P 500 index daalde donderdag 3,3 procent tot 2.785,68 punten, de Dow Jones index eindigde 3,2 procent of 832 punten lager op 25.598,74 punten en de Nasdaq verloor 4,1 procent tot 7.422,05 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

October 11, 2018 06:49 ET (10:49 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.