*

Nieuws Buitenland

Wall Street stevent af op licht hogere opening

donderdag 11 oktober 2018 14:53

Licht herstel na koersval van woensdag.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen donderdag af op een licht hogere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden minder dan een uur voor de opening 0,1 procent hoger.

De Amerikaanse aandelenbeurzen lijken daarmee wat te herstellen van de koersval van woensdag. Onder druk van de stijgende rendementen op obligaties zakten de aandelenindices door steunniveaus wat ruimte bood voor een verdere neerwaartse spiraal. De S&P en Dow Jones zakten naar standen van begin februari. De Nasdaq beleefde de slechtste dag sinds juni 2016, toen de Britse kiezers voor de Brexit stemden.

De Amerikaanse minister van Financiƫn Steven Mnuchin zei tegenover persbureau Bloomberg op Bali dat hij niet verbaasd was door de correctie op Wall Street. Maar volgens hem blijven de economische fundamenten in de VS "extreem sterk".

"Amerikaanse beleggers hebben winst genomen en posities geliquideerd. Zij nemen even rust om te kijken welke richting zij willen inslaan. De uitverkoop komt vlak voor het begin van de start van het Amerikaanse cijferseizoen. Dat is meer dan toeval", zei marktanalist Jasper Lawler van London Capital Group.

"Hoewel de bedrijfswinsten opnieuw beter zullen zijn dan verwacht, groeit de angst voor de vooruitzichten die bedrijven zullen geven. Hogere rentetarieven, hogere energieprijzen, de sterke dollar en de handelsoorlog beangstigen beleggers en zorgen voor voorzichtigheid", aldus Lawler.

De Amerikaanse president Donald Trump deed opnieuw van zich spreken. Hij noemde de Fed op een bijeenkomst "gek", vanwege de renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank. Al eerder liet Trump weten niet blij te zijn met Fed-voorzitter Jerome Powell, hoewel hij zelf Powell heeft aangesteld. IMF-topvrouw Christine Lagarde zei op Bali Fed-topman Powell niet te associƫren met een "gek". De Fed heeft sinds december 2015 de Amerikaanse rente acht keer verhoogd.

In een interview met Fox News herhaalde Trump woensdagavond zijn kritiek op de Fed. "De Fed is wild geworden. Ik heb geen idee waarom zij de rente blijven verhogen. Het is belachelijk", aldus Trump.

De consumentenprijzen in de Verenigde Staten zijn in september van dit jaar verder opgelopen. De consumentenprijzen stegen in september met 0,1 procent, in augustus was dit 0,2 procent op maandbasis. De verwachting lag op een toename van 0,2 procent.

Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten is in de week eindigend op 6 oktober onverwacht gestegen. Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering steeg met 7.000 naar 214.000. De verwachting van economen lag op 205.000. Een week eerder stond de teller op 207.000 aanvragen.

Donderdagmiddag staan in de VS later de wekelijkse olievoorraden op de macro-economische agenda.

Olie noteerde donderdag fors lager. Een november-future West Texas Intermediate noteerde 1,3 procent lager op 72,25 dollar, terwijl voor een december-future Brent 81,89 dollar moest worden neergeteld, een daling van 1,5 procent.

De olieprijs is New York daalde woensdag sterk nadat handelaren concludeerden dat de naderende orkaan Michael geen grote gevolgen zal hebben voor de olie-aanvoer in de Golf van Mexico.

De euro/dollar noteerde donderdag 1,1580. Woensdag stond er bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen nog een stand van 1,1520 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Delta Air Lines heeft afgelopen kwartaal een hogere winst en omzet geboekt. De omzet steeg in het derde kwartaal met 8 procent naar 11,95 miljard dollar. De aangepaste winst per aandeel was beter dan analisten hadden verwacht. Voorbeurs ging het aandeel 1,9 procent omhoog.

Het aandeel Walgreens Boots Alliance noteerde donderdag lager in de handel voorbeurs, nadat de Amerikaanse apothekersketen een hoger dan verwachte winst maar een tegenvallende omzet bekend maakte over het afgelopen kwartaal. Het aandeel verloor 5 procent.

Tesla verloor in de elektronische handel voorbeurs 1,6 procent. James Murdoch zou volgens de Financial Times de favoriete kandidaat zijn om Elon Musk te vervangen als voorzitter van Tesla. Inmiddels heeft Musk via Twitter dit bericht tegengesproken. "This is incorrect", tweette Musk kortaf.

Internetbedrijven kregen woensdag forse klappen. De verkoopgolf viel samen met een waarschuwing door analisten van Barclays dat internetbedrijven wisselvallige resultaten over het derde kwartaal zullen presenteren. Voorbeurs noteerden Alphabet 1,2 procent, Amazon 1,1 procent en Twitter 1,1 procent lager.

Slotstanden

De S&P 500 index daalde woensdag 3,3 procent tot 2.785,68 punten, de Dow Jones index eindigde 3,2 procent of 832 punten lager op 25.598,74 punten en de Nasdaq verloor 4,1 procent tot 7.422,05 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

October 11, 2018 08:53 ET (12:53 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.