*

Nieuws Buitenland

Update: BMW krijgt controle over Chinese joint venture

donderdag 11 oktober 2018 15:30

Duitse autofabrikant maakt gebruik van ruimere regels.

(ABM FN-Dow Jones) BMW neemt een meerderheidsbelang zijn joint venture met de Chinese autoproducent Brilliance China Automotive (CBA) en maakt zo als eerste buitenlandse autofabrikant gebruik van verruimde Chinese regels voor de sector. Dat maakte de Duitse autofabrikant donderdag bekend.

Het contract van BMW en CBA voor de joint venture BMW Brilliance Automotive (BBA) werd met 22 jaar verlengd en loopt nu tot 2040. BMW breidt zijn belang in BBA uit van 50 naar 75 procent voor een bedrag van 3,6 miljard euro. De uitbreiding gaat in vanaf 2022, wanneer de wijzigingen van kracht worden.

De twee partners gaan ook meer dan drie miljard euro investeren in productiefaciliteiten in Shenyang. In Tiexi wordt de productiefaciliteit verdubbeld, terwijl de naburige fabriek in Dadong wordt vernieuwd en uitgebreid. Hierdoor ontstaan 5.000 nieuwe banen.

In april kondigde China een herziening aan van de regels voor de Chinese auto-industrie. Tot dan toe mochten buitenlandse autofabrikanten alleen investeren in China met joint ventures waarin zij een minderheidsbelang hadden. Die beperking is nu geschrapt.

China kondigde de wijziging binnen enkele weken aan, nadat de Amerikaanse zaakgelastige voor handelszaken, Robert Lighthizer, zijn onderzoek naar het Chinese handelsbeleid publiceerde. Daarin bekritiseerde hij de eisen diie Chinezen stellen aan joint-ventures als "een hoeksteen van China's regime van technologie-overdracht."

BMW mag als eerste gebruik maken van de regel, omdat de Chinese partner Brilliance erg weinig bijdraagt aan de onderneming. Het staatsbedrijf verkocht in 2017 ongeveer 102.000 auto's onder eigen naam, tegen 387.000 BMW's die in China gebouwd werden.

China is de grootste automarkt ter wereld.

De Chinese stap kan de Verenigde Staten overtuigen dat het zakelijke speelveld gelijkwaardiger wordt, zei econoom Björn Giesbergen van Rabobank donderdag tegen ABM Financial News. Volgens hem hopen de Chinezen dat het handelsconflict met Washington wordt bijgelegd als zij de regels versoepelen. Hij denkt dat het risico dat de Chinezen er vandoor gaan met intellectueel hierdoor afneemt, Giesbergen.

Update van eerder bericht 'BMW verlengt Chinees joint venture contract' om extra informatie toe te voegen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

October 11, 2018 09:30 ET (13:30 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.