*

Nieuws Buitenland

Europese beurzen fors omlaag

donderdag 11 oktober 2018 19:09

Verliezen worden breed gedragen.

(ABM FN) De Europese aandelenbeurzen zijn donderdag fors gedaald, geschrokken van de verkoopgolf op Wall Street op woensdag.

De kwetsbare Italiaanse beurs staat inmiddels aan de rand van een 'bear market'.

De Stoxx Europe 600 index verloor 2,0 procent tot 359,65 punten. De Duitse DAX daalde 1,5 procent naar 11.539,35 punten. De Franse CAC 40 verloor 1,9 procent tot 5.106,37 punten. De Britse FTSE zakte met 1,9 procent tot 7.006,93 punten.

De Italiaanse beurs FTSE MIB leverde 1,8 procent in en staat nu bijna 20 procent lager dan de top van april.

Beleggers schrokken donderdag vooral van de verkoopgolf die woensdag over de Amerikaanse beurzen joeg, oversloeg naar Azië en voor de opening van de Europese de futures op Wall Street verder omlaag leek te duwen.

Er werden diverse aanleidingen genoemd voor de marktonrust, waaronder een stijging van de rente op tienjarige Amerikaanse staatsleningen, zorgen over de groei van de wereldeconomie en de gespannen handelsrelaties tussen China en de Verenigde Staten.

"We kennen de risicofactoren op de markt van vandaag waarschijnlijk allemaal", stelde marktanalist Jasper Lawler van London Capital Group. "De handelsoorlog, de Italiaanse begroting, toenemend protectionisme, een groeivertraging in China, onrust over de aankomende verkiezingen in de Verenigde Staten en zelfs Brexit." Dit zijn allemaal valide zorgen, volgens Lawler. "De opkomende markten zijn al maanden geleden omgeslagen naar een 'bear market' en Europese aandelen hebben dit jaar nog geen records neergezet."

De yield op tienjaars Treasury's daalde donderdag vijf basispunten tot 3,17 procent.

De Amerikaanse president Donald Trump beschuldigde de Federal Reserve er intussen van de rente "wild" te hebben verhoogd waardoor de beurswinsten nu deels verdampen. Analisten betwijfelen of Trump veel invloed zal kunnen uitoefenen op de plannen van de centrale bank om het monetaire beleid geleidelijk te verkrappen.

In Europa zei de eurocommissaris voor economische zaken Pierre Moscovici tegen nieuwszender CNBC dat Italië zijn staatsschuld moet verlagen en dat de EU een crisis met Rome wil vermijden. De Italiaanse beurs en staatsleningen staan onder druk, omdat de regering van het land meer wil uitgeven en zijn schuld wil laten stijgen.

De Duitse regering heeft intussen zijn groeiverwachtingen voor 2018 en 2019 verlaagd.

De Franse inflatie was in september iets lager en ook in de Verenigde Staten liep de stijging van de consumentenprijzen wat terug. De wekelijks steunaanvragen stegen afgelopen week licht, waar de markt een daling had voorzien.

De olieprijs zette zijn daling voort. Een november-future West Texas Intermediate stond 2,0 procent in het rood op 71,69 dollar, terwijl voor een december-future Brent 81,33 dollar moest worden neergeteld, een verlies van 2,1 procent.

De euro/dollar noteerde donderdag op 1,1554. Bij begin van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1550 en woensdag stond er bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen een stand van 1,1520 op de borden.

Bedrijfsnieuws

De beurzen waren vandaag een spreekwoordelijke zee van rode cijfers.

Forse verliezers waren bijvoorbeeld de Zwitserse farmaceut Novartis, dat 3,6 procent lager sloot, en UBS, dat ook 3,6 procent inleverde.

De lagere olieprijs drukte ook de olieproducenten in het rood. Total daalde 3,4 procent en Shell 3,2 procent.

Renault sloot een overeenkomst met Electricité de France, Total en Enel om een infrastructuur voor elektrische auto's te gaan ontwikkelen. Het aandeel Renault eindigde 0,7 procent lager.

Sectorgenoot BMW verlengde de joint venture met de Chinese autoproducent Brilliance China Automotive (CBA) verlengd met 22 jaar tot 2040. De Duitse fabrikant mag zijn belang straks vergroten van 50 tot 75 procent. BMW verloor 1,4 procent.

Apple versterkte de samenwerking met Dialog Semiconductor. Apple betaalt 600 miljoen dollar voor de licentie van bepaalde geïntegreerde circuits (PMIC's) en als vooruitbetaling voor toekomstige productaankopen door Apple. Daarnaast krijgt de komende jaren Dialog op diverse gebieden een groot aantal contracten van Apple. Dialog was donderdag een van de weinige hoogvliegers in Europa met een koerswinst van 26,7 procent.

Tussenstanden Wall Street

Na het slot op de Europese aandelenmarkten noteerde de Nasdaq 0,7 procent lager, terwijl de S&P500 en Dow Jones index ongeveer een procent inleverden.

Door: ABM Financial News.

pers@abmfn.be

Redactie: +32(0)78 486 481

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

October 11, 2018 13:09 ET (17:09 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.