*

Nieuws Buitenland

Breed gedragen groei eurozone zet naar verwachting door

vrijdag 12 oktober 2018 11:50

Draghi acht monetair stimulans nog nodig voor ondersteuning inflatie.

(ABM FN-Dow Jones) De breed gedragen economische groei in de eurozone zet naar verwachting door. Dit zei voorzitter van de Europese Centrale Bank Mario Draghi vrijdag bij het Internationaal Monetair Fonds, dat bijeen is op het Indonesische eiland Bali.

Draghi stelde dat het monetaire beleid van de ECB de binnenlandse vraag stimuleert, terwijl loonstijging en oplopende werkgelegenheid de private consumptie ondersteunen.

De centraal bankier signaleerde vrijdag ook afnemende risico's rondom het inflatiepeil. De voorzitter van de ECB verwacht een geleidelijke opleving van het onderliggende prijspeil richting het einde van het jaar en een voortzetting van de trend in 2019.

Wel blijft Draghi nog steeds bij de verwachting dat de inflatie onder maar ook dicht bij de 2,0 procent blijft die de ECB nastreeft. Het belangrijkste rentetarief blijft op zijn huidige niveau tot in de zomer van 2019 en in elk geval voor zolang nodig. De voorzitter vindt dat het lopende monetaire beleid nog steeds nodig is om het prijspeil te ondersteunen en te stimuleren.

Tot nog toe kon de ECB geen robuuste groei in uitstaande kredieten waarnemen, ofschoon sommige delen van de vastgoedmarkt om een extra monitoring vragen.

Met betrekking tot de Brexit stelde Draghi dat een ordelijke afhandeling van het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie een beperkt risico voor de financiƫle stabiliteit met zich meebrengt. Een plotseling vertrek kan echter een impact van een andere grootte tot gevolg hebben, waarschuwde de bankier.

Draghi was vrijdag verder helder over het standpunt van de ECB ten aanzien van de wereldhandel. Die heeft veel baat bij openheid en samenwerking.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

October 12, 2018 05:50 ET (09:50 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.