*

Nieuws Buitenland

Wall Street stevent af op hogere opening

vrijdag 12 oktober 2018 14:55

Omslag naar milder beurssentiment.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen vrijdag af op een hogere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden minder dan een uur voor de opening 1,1 procent hoger.

De Amerikaanse aandelenbeurzen kregen het de afgelopen handelsdag stevig te verduren, maar vrijdag kan een deel van de averij worden hersteld. De tienjaars rente daalde na een koopbereid van treasuries stevig en zorgde voor iets meer rust op de financiële markten.

Vanochtend werd in Azië al een herstel ingezet, dat de Nikkei 225 in het groen zette en de Hang Seng zelfs een winst van 2,1 procent op het slot bezorgde.

De S&P 500 index beleeft in oktober tot nog toe de zwakste maand sinds september 2011.

Steven Mnuchin beoordeelde vrijdag de fundamentals van de Amerikaanse economie als solide. De Amerikaanse minister van financiën was op de bijeenkomst van het Internationaal Monetair Fonds verder beduidend minder robuust in zijn uitlatingen over de Federal Reserve en diens voorzitter Jerome Powell dan president Trump recent. Mnuchin was tegen de Amerikaanse televisiezender CNBC zelfs ronduit lovend over de voorzitter van de FOMC.

Mnuchin zei dat de beweging op de aandelenmarkten de afgelopen dagen "een natuurlijke correctie" waren en dat markten altijd doorschieten, zowel naar boven als beneden.

Ook zei de minister geen angst te hebben als China Amerikaanse staatsobligaties wil verkopen. Ere zijn volgens Mnuchin voldoende kopers en voor China belooft het een dure operatie te worden.

Vanochtend vroeg waren er al Chinese cijfers over de export in september. Die bleek uitgedrukt in Chinese yuan met 17 procent te zijn gestegen tegen een stijging met 8 procent een maand eerder. De import steeg zelfs met 17,4 procent, maar dat was juist minder dan augustus. Naar de Verenigde Staten registreerde China een stijging van de export met 16,6 procent bij een importstijging van 1,6 procent.

In de Verenigde Staten volgt om vier uur de eerste lezing van het consumentenvertrouwen van de Universiteit van Michigan over oktober. Voorbeurs werd al bekend dat de importprijzen in september met 0,5 procent stegen, na een krimp van 0,4 procent in augustus.

Olie noteerde vrijdag hoger, maar wel werd een deel van de stijging in de loop van de ochtend weer ingeleverd. Daarna trad weer een herstel in. Een november-future West Texas Intermediate noteerde 1,3 procent hoger op 71,86 dollar, terwijl voor een december-future Brent 80,94 dollar moest worden neergeteld, een stijging van 0,9 procent.

De mondiale vraag naar olie zal minder sterk groeien dan aanvankelijk voorzien, zo bleek vrijdag uit het maandelijkse olierapport van het Internationaal Energie Agentschap. Het agentschap rekent op een groei van 1,3 miljoen vaten per dag in 2018 en 1,4 miljoen in 2019. Dat is circa 110.000 vaten minder dan aanvankelijk werd voorzien.

De euro/dollar noteerde vrijdag 1,1574. Donderdag stond er bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen nog een stand van 1,1595 op de borden.

Bedrijfsnieuws

JPMorgan Chase boekte over het derde kwartaal meer nettowinst in vergelijking met een jaar eerder. De winst per aandeel van de Amerikaanse financial kwam hoger uit dan de verwachtingen. Het aandeel noteerde voorbeurs in New York 1,9 procent hoger.

Wells Fargo deed het wat dat betreft minder. De winst kwam in het derde kwartaal beduidend hoger uit, maar per aandeel bleef deze wel achter bij de verwachtingen. Het aandeel noteerde vrijdag desalniettemin 2,1 procent hoger.

Citigroup deed het met zijn winst per aandeel juist weer beter dan voorzien. De koers van het aandeel steeg 3 procent.

Starbucks zet meer vaart achter zijn aandeleninkoopprogramma. Het koffiebedrijf maakte eerder bekend 25 miljard dollar tot het einde van het boekjaar van 2020 te willen laten terugvloeien naar aandeelhouders en wil daarvan nu 5 miljard dollar versneld inkopen, gefinancierd met de opbrengst van een recente deal met Nestlé. Het aandeel noteerde voorbeurs 2,5 procent hoger.

Citgroup

Slotstanden

De Dow Jones index eindigde donderdag 2,1 procent in het rood op 25.052,83 punten, de breder samengestelde S&P 500 index leverde ook 2,1 procent in op 2.728,37 punten, terwijl techbeurs Nasdaq het verlies wist te beperken tot 1,3 procent op een slotkoers va

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

October 12, 2018 08:55 ET (12:55 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.