*

Nieuws Buitenland

Volatiel Wall Street sluit flink in de plus

vrijdag 12 oktober 2018 22:26

JPMorgan drukt Dow Jones.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag flink hoger gesloten, na een zeer volatiele sessie.

De beurzen openden flink hoger, maar de koerswinsten verdampten voor een groot deel al vrij snel. Tegen het eind van de handel liepen de winsten van met name de techfondsen opnieuw op. Over de gehele week gezien kenden de beurzen de slechtste week sinds maart van dit jaar.

De toonaangevende S&P 500 index steeg 1,4 procent naar 2.765,62 punten, de Dow Jones klom 1,2 procent naar 25.339,99 punten en de Nasdaq won 2,3 procent op 7.496,89 punten. De Dow Jones zakte tijdens de handelssessie even in het rood. De Dow Jones werd gedrukt door koersverlies van JPMorgan Chase. De Nasdaq had vrijdag zijn beste dag sinds 4 mei.

De voorgaande dagen moesten de Amerikaanse beurzen forse verliezen incasseren, als gevolg van onder meer angst voor hogere rentes. Vrijdagavond stond de tienjaarsrente in de VS 0,4 procent lager op 3,1628 procent.

Volgens analisten werd de volatiele beurshandel op vrijdag gekenmerkt door onzekerheid. "Wat we nu zien is onzekerheid, in plaats van een reactie op negatief nieuws", stelde Kate Warne, beleggingsstrateeg bij Edward Jones.

"Hogere rentes zijn niet het eind van de wereld. Dat moeten beleggers beseffen", meende David Madden, analist bij CMC Markets. "Renteverhogingen van de Fed horen nu eenmaal bij een sterke economie".

Steven Mnuchin beoordeelde vrijdag de fundamentals van de Amerikaanse economie als solide. De Amerikaanse minister van financiën was op de bijeenkomst van het Internationaal Monetair Fonds verder beduidend minder robuust in zijn uitlatingen over de Federal Reserve en diens voorzitter Jerome Powell dan president Trump recent. Mnuchin was tegen de Amerikaanse televisiezender CNBC zelfs ronduit lovend over de voorzitter van de FOMC.

Mnuchin zei dat de beweging op de aandelenmarkten de afgelopen dagen "een natuurlijke correctie" waren en dat markten altijd doorschieten, zowel naar boven als beneden.

Ook zei de minister geen angst te hebben als China Amerikaanse staatsobligaties wil verkopen. Er zijn volgens Mnuchin voldoende kopers en voor China belooft het een dure operatie te worden.

Vanochtend vroeg waren er al Chinese cijfers over de export in september. Die bleek uitgedrukt in Chinese yuan met 17 procent te zijn gestegen tegen een stijging met 8 procent een maand eerder. De import steeg zelfs met 17,4 procent, maar dat was juist minder dan augustus. Naar de Verenigde Staten registreerde China een stijging van de export met 16,6 procent bij een importstijging van 1,6 procent.

Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie is in oktober gedaald, zo bleek uit voorlopige cijfers. De index voor het consumentenvertrouwen daalde van 100,1 in september naar 99,0 in oktober.

Olie noteerde vlak tot licht hoger. Een november-future West Texas Intermediate noteerde 0,2 procent hoger op 71,14 dollar, terwijl voor een december-future Brent 80,30 dollar moest worden neergeteld, vrijwel onveranderd.

De mondiale vraag naar olie zal minder sterk groeien dan aanvankelijk voorzien, zo bleek vrijdag uit het maandelijkse olierapport van het Internationaal Energie Agentschap. Het agentschap rekent op een groei van 1,3 miljoen vaten per dag in 2018 en 1,4 miljoen in 2019. Dat is circa 110.000 vaten minder dan aanvankelijk werd voorzien.

De euro/dollar noteerde vrijdag 1,1561. Vrijdag stond er bij het sluiten van de Europese beurzen nog een stand van 1,1567 op de borden.

Bedrijfsnieuws

JPMorgan Chase boekte over het derde kwartaal meer nettowinst in vergelijking met een jaar eerder. De winst per aandeel van de Amerikaanse financial kwam hoger uit dan de verwachtingen. Het aandeel noteerde 1,1 procent lager, vanwege een wat voorzichtige outlook.

De winst van Wells Fargo kwam in het derde kwartaal beduidend hoger uit, maar per aandeel bleef deze wel achter bij de verwachtingen. Het aandeel noteerde vrijdag desalniettemin 1,3 procent hoger.

Citigroup deed het met zijn winst per aandeel juist weer beter dan voorzien. De koers van het aandeel steeg 2,1 procent.

Starbucks zet meer vaart achter zijn aandeleninkoopprogramma. Het koffiebedrijf maakte eerder bekend 25 miljard dollar tot het einde van het boekjaar van 2020 te willen laten terugvloeien naar aandeelhouders en wil daarvan nu 5 miljard dollar versneld inkopen, gefinancierd met de opbrengst van een recente deal met Nestlé. Het aandeel noteerde 2,9 procent hoger.

General Electric verloor 3,5 procent, nadat het conglomeraat de publicatie van de kwartaalresultaten met vijf dagen heeft uitgesteld naar 30 oktober. Dit moet de nieuwe CEO Larry Culp de gelegenheid geven zich nog meer in te werken.

Sears steeg 19 procent en herstelde zich daarmee van de grote koersverliezen eerder deze week. De roemruchte warenhuisketen zou op een faillissement afstevenen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

October 12, 2018 16:26 ET (20:26 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.