*

Nieuws Buitenland

Sears vraagt faillissement aan

maandag 15 oktober 2018 08:48

Topman zou 300 winkels willen openhouden.

(ABM FN-Dow Jones) Sears Holding heeft maandagochtend faillissementsbescherming aangevraagd, die het bedrijf moet beschermen tegen zijn schuldeisers. De stap markeert de teloorgang van een bedrijf dat de detailhandel in de Verenigde Staten voor een groot deel van de twintigste eeuw heeft gedomineerd.

Het winkelbedrijf heeft een overeenkomst bereikt met zijn geldschieters, als gevolg waarvan tenminste 150 winkels direct zullen worden gesloten, meldde The Wall Street Journal. Er zullen voorlopig nog honderden winkels open blijven.

Sears exploiteert ongeveer 700 Sears en KMart-winkels waar in totaal zo'n 70.000 mensen werken. Het verlieslatende bedrijf heeft de afgelopen jaren al honderden winkels gesloten en moest maandag 134 miljoen aan leningen afbetalen.

Kredietverstrekkers hebben aangeboden 500 miljoen tot 600 miljoen dollar in faillissementsfinanciering te verstrekken, volgens bronnen van The Wall Street Journal, waardoor het bedrijf kan blijven draaien terwijl het reorganiseert en kopers voor zijn bezittingen zoekt.

Onder andere topman Edward Lampert, die Sears met Kmart fuseerde en het bedrijf meer dan tien jaar leidde, zal naar verwachting bijdragen aan de funding met behulp van zijn hedgefund. Hij zou driehonderd van de meest winstgevende winkels willen open houden, volgens een van de bronnen, die echter zei dat het niet uitgesloten is dat ook die winkels zullen worden verkocht.

In de afgelopen vier raakte de warenhuisketen circa 90 procent van zijn beurswaarde kwijt. Vrijdag sloot het aandeel Sears nog bijna 20 procent hoger op 0,41 dollar.

De verschuiving naar online shopping heeft de afgelopen jaren tientallen winkelbedrijven in Amerika tot faillissementsprocedures gedwongen. Sommige bedrijven konden doorstarten in afgeslankte vorm, maar voor onder meer de speelgoedketen Toys "R" Us en Bon-Ton Stores betekende dit het einde.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

October 15, 2018 02:48 ET (06:48 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.