*

Nieuws Buitenland

Europese beurzen overwegend licht hoger rond middaguur

dinsdag 16 oktober 2018 12:04

Brexit in focus.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden dinsdag licht hoger in een week die naar verwachting in het teken zal staan van de Brexit.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde dinsdag rond het middaguur een winst van 0,3 procent op 36030 punten. De Duitse DAX liet een plus zien van 0,1 procent op een notering van 11.630,11 punten. De Franse CAC 40 noteerde een plus van 0,03 procent met een stand van 5.095,50 punten. De Britse FTSE daalde dinsdag 0,4 procent naar 7.001,86 punten.

Terwijl het cijferseizoen op stoom komt, gaat deze week de meeste aandacht naar de Brexit-onderhandeling. Woensdag en donderdag praat het Verenigd Koninkrijk met de Europese Unie over de huidige stand van zaken. Daaruit treedt inmiddels weer een moeizaam proces naar voren, omdat de grens tussen Ierland en Noord-Ierland het struikblok lijkt te worden. Londen wil de grens digitaal en dus onzichtbaar afsluiten, Brussel wil daar niet veel van weten en opteert voor een traditionele bewaking met douaniers.

De Brexit is daarmee alles behalve op een haar na gevild. De Britse premiers Theresa May heeft nog een kleine twee dagen om Brussel te overtuigen van haar inzichten.

De Chinese consumentenprijzen over september bleken vanochtend vroeg met 2,5 procent naar een hoogste punt in zeven maanden te zijn opgelopen, terwijl de producentenprijzen op jaarbasis 3,6 procent hoger uitkwamen. Dat was iets beter dan verwacht. De consumentenprijzen maakten in september bovendien een versnelling door, doe overigens door marktpartijen wel was verwacht.

De Britse werkloosheid is in de drie maanden van dit jaar tot en met augustus stabiel gebleven op 4,0 procent met een stijging van het gemiddeld uurloon over de driemaandsperiode tot en met oktober met 2,7 procent. Het werkloosheidspercentage kwam overeen met de verwachtingen, maar de loonontwikkeling was beter dan voorzien.

De ZEW-index kwam uit op 24,7 negatief tegen min 10,6 in september. De terugval van deze verwachtingsindex was beduidend sterker dan de verwachte daling naar min 12,0.

Het handelsoverschot van de eurozone daalde in augustus op jaarbasis, nadat de import meer opliep dan de export.

Vanmiddag komen er nog cijfers over de Amerikaanse industriële productie over september en de vertrouwensindex van huizenbouwers over oktober.

De industriële productie van de Verenigde Staten steeg in oktober naar verwachting met 0,2 procent tegen een plus met 0,4 procent in september. De capaciteitsbenutting stijgt in de prognoses licht van 78,1 procent naar 78,2 procent. De NAHB-index over afgelopen maand blijft naar verwachting stabiel op 67.

Later op de dag verzorgt de voorzitter van de Federal Reserve van San Francisco Mary Daly een Goldman Sachs-lezing.

Olie noteerde dinsdag lager. Een november-future West Texas Intermediate noteerde 0,7 procent in het lager op 71,28 dollar, terwijl voor een december-future Brent 80,33 dollar moest worden neergeteld, een daling van 0,6 procent.

De euro/dollar noteerde dinsdag op 1,1569. Bij begin van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1577 en maandag stond er bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen een stand van 1,1580 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Rio Tinto heeft over het derde kwartaal op jaarbasis de productie op alle niveaus zien dalen, met uitzondering van koper. Op kwartaalbasis was het beeld iets beter. Rio Tinto kampte met een aantal fatale incidenten, dat leidde tot uitgebreid onderzoek. Het aandeel Rio Tinto verloor dinsdag 0,6 procent.

Merck verwacht dat volgend jaar de winstgevendheid terugkeert. Merck voorziet dat zijn farmaceutische pijplijn zich in 2019 te gelde maakt. Het bedrijf erkende dat het lopende boekjaar een overgangsjaar is, waarbij het de outlook voor 2018 en de groeiverwachtingen voor 2019 werden bevestigd, inclusief de netto-omzet. Het aandeel Merck kreeg er dinsdag 1,8 procent bij.

De Zweedse vrachtwagenbouwer Volvo AB waarschuwde dat een onderdeel van het motormanagementsysteem sneller slijt dan verwacht, waardoor de NOX-uitstoot groter is dan toegelaten. De kostprijs van de oplossing is volgens Volvo 'aanzienlijk'. Het aandeel Volvo noteerde dinsdag 5,3 procent lager.

Audi is akkoord met een boete van 800 miljoen euro voor de overtreding van emissieregels. Het aandeel van moederbedrijf Volkswagen won 3,4 procent.

Binnen ABN AMRO zijn zorgen ontstaan, nadat de overheid geen haast maakt om de bank verder te privatiseren en Den Haag niet wil vertellen waarom. Dat schrijft de Telegraaf dinsdag. Het aandeel ABN AMRO zakte dinsdag 0,2 procent.

TomTom heeft in het derde kwartaal van 2018 beduidend beter gepresteerd dan analisten hadden voorzien en de outlook voor heel dit jaar werd opwaarts bijgesteld. TomTom zag de omzet nipt stijgen van 219 miljoen naar 220 miljoen euro. Analisten rekenden vooraf op een daling naar 200 miljoen euro. Dit jaar zal de omzet vermoedelijk uitkomen op 850 miljoen euro met een brutomarge van tenminste 70 procent. Bij 560 miljoen euro aan operationele kost denkt TomTom een aangepaste winst per aandeel te behalen van ongeveer 0,35 euro. Eerder mikte TomTom nog op een omzet van 825 miljoen euro met een brutomarge van tenminste 70 procent en 550 miljoen euro aan operationele kosten. Dit zou een aangepaste winst per aandeel moeten opleveren van minimaal 0,30 euro. TomTom maakte ook bekend dat het verlies van een contract voor locatie- en navigatiecontent met Volvo bekend. TomTom verloor dinsdag 12,3 procent.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag vermoedelijk een hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,3 procent in het groen.

De toonaangevende S&P 500 index sloot maandag 0,5 procent lager op 2.754,20 punten, terwijl de Dow Jones index 0,4 procent verloor op 25.250,55 punten. Techbeurs Nasdaq leverde 0,9 procent in op 7.430,74 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

October 16, 2018 06:04 ET (10:04 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.