*

Nieuws Buitenland

Kleine verliezen op Wall Street

woensdag 17 oktober 2018 22:25

Big Blue onderuit maar Netflix op stevige winst.

(ABM FN-Dow Jones) Wall Street is na een volatiele dag, waarbij groene en rode koersborden elkaar afwisselden, met verlies gesloten.

De Dow Jones index daalde 0,4 procent naar 25.706,68 punten, de breder samengestelde S&P 500 index leverde fractioneel in op 2.809,21 punten en ook techbeurs Nasdaq daalde iets, naar 7.642,70 punten.

Beleggers waren in afwachting van de notulen van de Federal Reserve, maar die waren weinig verrassend, zei marktanalist Philip Marey van Rabobank tegen ABM Financial News.

Een meerderheid binnen de Fed meent dat de rente zal moeten blijven stijgen totdat het monetaire beleid beperkend van aard wordt. Dat was eigenlijk exact wat de dot plot enkele weken terug ook voorspelde, toen de Fed voor de derde maal dit jaar de rente verhoogde.

Vooralsnog lijkt de Fed zich weinig aan te trekken van de kritiek van de Amerikaanse president Donald Trump, concludeerde Marey. Deze week zei Trump nog dat de Fed zijn grootste bedreiging is, omdat de centrale bank de rente te snel verhoogt.

En dat is volgens Rabobank terechte kritiek van Trump. Indien de Fed blijft verhogen in het tempo dat de dot plot aangeeft, dan zal eind 2019, bij de vierde renteverhoging vanaf nu, sprake zijn van een inverse yieldcurve hebben. "En dat signaleert een recessie in begin 2021", aldus Marey. Het basisscenario van Rabobank wijst zelfs op een alarmbel in het tweede kwartaal van 2019, wat een recessie in de herfst van 2020 zou betekenen.

Macro-economisch was het relatief een rustige dag. Het aantal in aanbouw genomen woningen bleek in september gedaald en ook het aantal afgegeven vergunningen daalde.

De euro/dollar noteerde woensdag op 1,1502. Bij begin van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1565 en dinsdag stond er bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen een stand van 1,1576 op de borden.

Olie werd flink goedkoper. Een november-future voor een vat ruwe olie sloot op de New York Mercantile Exchange 3,1 procent, of 2,17 dollar, lager op 69,75 dollar.

Vanmiddag bleken de Amerikaanse olievoorraden gestegen. Afgelopen week kwamen er 6,5 miljoen vaten ruwe olie bij, waardoor de voorraad inmiddels ruim 416 miljoen vaten bedraagt. De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen bleef onveranderd op 88,8 procent.

Energie-econoom Hans van Cleef zag de prijs van een vat Amerikaanse olie na "de onverwacht hogere EIA voorraadcijfers" een duik maken tot onder de 70 dollar per vat. Volgens Van Cleef was er dan ook slechts een stijging van 0,9 miljoen vaten verwacht.

Bedrijfsnieuws

Netflix maakte dinsdagavond nabeurs kwartaalcijfers bekend die beleggers konden bekoren. De onderneming bond in het derde kwartaal van 2018 veel meer nieuwe abonnees aan zich dan verwacht, namelijk 6,7 miljoen stuks. Analisten, geraadpleegd door FactSet, hadden op 5,32 miljoen gerekend. Het bedrijf ging zelf uit van 5,0 miljoen nieuwe abonnees. Het aandeel werd 5,3 procent hoger verhandeld.

Ook IBM kwam dinsdag laat met cijfers, maar in tegenstelling tot Netflix was er hier geen gejuich. De koers daalde maar liefst 7,6 procent. De omzet van IBM daalde van 19,2 miljard naar 18,8 miljard dollar. Analisten, geraadpleegd door FactSet, hadden echter maar een daling tot 19,1 miljard dollar verwacht.

Abbott opende woensdag de boeken en sloot een procent lager. De omzet van de farmaceut kwam lager uit dan analisten hadden voorzien. Abbott scherpte de winstraming voor heel dit jaar aan en mikt nu op een aangepaste winst per aandeel van 1,33 tot 1,35 dollar. Eerder lag de bandbreedte op 1,34 tot 1,40 dollar per aandeel.

Home Depot leverde 4,3 procent. Nu er minder huizen in aanbouw zijn genomen en er ook nog eens minder vergunningen werden verstrekt, kwam de koers van de doe-het-zelf-keten onder druk te staan.

Tesla daalde 1,5 procent. Uit een melding bij beurswaakhond SEC bleek dat oprichter Elon Musk van plan is om voor 20 miljoen dollar aan aandelen Tesla bij te kopen.

Alcoa, dat nabeurs met kwartaalcijfers komt, won 1,4 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

October 17, 2018 16:25 ET (20:25 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.