*

Nieuws Buitenland

Europese beurzen sluiten week af in het rood

vrijdag 19 oktober 2018 18:49

Voorzichtigheid bij beleggers.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn vrijdag lager gesloten, ondanks een hogere start van de handelsdag en hogere koersen op Wall Street.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot met een verlies van 0,1 procent op 361,24 punten. De Duitse DAX liet ook een daling zien van 0,3 procent naar 11.553,83 punten. De Franse CAC 40 noteerde een min van 0,6 procent met een stand van 5.084,66 punten. De Britse FTSE was een uitzondering en sloot vrijdag 0,3 procent hoger op 7.049,80 punten.

"Zorgen over stijgende rentetarieven, handel, Italië en Saoedi-Arabië zorgden ervoor dat de Europese beleggers met het weekend in het vooruitzicht voorzichtig bleven", stelde Michael Hewson, analist bij CMC Markets.

Volgens de analist lagen de autofabrikanten er in de DAX zwak bij, nadat Daimler vrijdag een winstwaarschuwing had afgegeven.

De CAC 40 werd vrijdag gedrukt door forse koersverliezen van Michelin en Bouygues.

De industriële productie van China over september kende op maandbasis een vertraging. De groei van de economie viel licht tegen. In het derde kwartaal kwam de groei uit op 6,5 procent, waar gerekend was op 6,6 procent. Het is de laagste groei sinds het eerste kwartaal van 2009.

De detailhandelsverkopen van China over september zaten daarentegen in de lift met een plus van 9,2 procent. In augustus liepen de verkopen met 9,0 procent op.

De Japanse inflatie over vorige maand kwam zonder de effecten van voedsel en dergelijke op 1,0 procent uit, maar zonder ook energie mee te rekenen bedroeg deze 0,4 procent.

In Amerika was de macro-agenda vrijwel leeg. De verkoop van bestaande woningen bleek flink gedaald.

Olie noteerde hoger. Een november-future West Texas Intermediate noteerde 0,8 procent in het groen op 69,21 dollar, terwijl voor een december-future Brent 80,03 dollar moest worden neergeteld, een plus van 0,9 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1508. Bij begin van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1458 en donderdag stond er bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen een stand van 1,1459 op de borden.

Bedrijfsnieuws

De Zweedse bouwer van vrachtwagens en bussen Volvo boekte een beter dan verwacht resultaat in het derde kwartaal door een stevige vraag naar diens voertuigen. Het aandeel noteerde desondanks 2,2 procent lager.

Daimler waarschuwde vrijdag voor tegenwind in 2018 en voorziet significante lagere resultaten. De Duitse autofabrikant voert voornamelijk een verwachte stijging van de kosten met betrekking tot overheidsmaatregelen in verschillende regio's voor dieselvoertuigen aan. Daarnaast verkoopt het bedrijf minder Mercedes-bestelbussen als gevolg van vertragingen in de levering. Voor 2018 voorziet het bedrijf daarom een "significant" lager bedrijfsresultaat (EBIT) dan in 2017. Het aandeel verloor 2 procent. In de DAX leden ook andere autofabrikanten verliezen. Volkswagen eindigde 1,1 procent in het rood en BMW 0,7 procent lager.

Michelin boekte in het derde kwartaal meer omzet, maar scherpte wel de verwachtingen voor heel dit jaar aan. Het bedrijf mikt nu op een lichte stijging van de volumes in 2018 en voor de tweede helft van dit jaar op een stijging van minstens 200 miljoen euro van de operationele winst uit recurrente activiteiten en tegen constante wisselkoersen. Het aandeel zakte vrijdag 11,3 procent.

Remy Cointreau zag de omzetgroei in het tweede kwartaal flink aantrekken door een sterke trend in de Aziatische Pacifische regio. Het drankenconcern boekte een autonome omzetgroei van 9,1 procent. Het aandeel noteerde vrijdag 0,7 procent hoger.

Berenberg verlaagde het koersdoel voor Unilever van 54,00 naar 53,00 euro, maar handhaafde het aandeel wel op de kooplijst. UBS deed er voor Unilever ook een euro af, naar 51,00 euro, met eveneens nog altijd een koopaanbeveling. De koers van het aandeel Unilever noteerde vrijdag 2,9 procent hoger.

Bouygues stelde de outlook voor dit jaar neerwaarts bij, vooral vanwege uitdagende omstandigheden binnen de bouwdivisie. Bouygues mikt nu op een stabiel tot licht lagere operationele winst in 2018. Eerder ging het bedrijf er nog vanuit dat de winstgevendheid zou aantrekken dit jaar. Het aandeel verloor 11,9 procent.

Tussenstanden Wall Street

Bij het slot van de Europese beurzen noteerde de Dow Jones index 0,4 procent hoger. De breder samengestelde S&P 500 index won 0,5 procent en techbeurs Nasdaq werd eveneens 0,5 procent duurder.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

October 19, 2018 12:49 ET (16:49 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.