*

Nieuws Buitenland

Valuta: euro sterker door afname onrust rond Italië

maandag 22 oktober 2018 10:26

Besluit Moody's zorgt voor stijging Italiaanse rente.

(ABM FN-Dow Jones) De euro liep maandag weer wat op ten opzichte van de dollar. Dat had volgens valutaspecialist Teeuwe Mevissen van de Rabobank te maken met de toegenomen gerustheid over Italië.

"De Italiaanse rente is maandag wat gedaald. Vandaag moet Italië voor het middaguur wel bij de Europese Commissie een toelichting van de staatsbegroting inleveren. In de begroting is een controversieel begrotingstekort van 2,4 procent opgenomen. Verwacht wordt dat er nu een onderhandelingsproces op gang komt. Ik denk dat beide partijen uiteindelijk water bij de wijn zullen doen en er een compromis uit de bus zal rollen", aldus Mevissen.

Mevissen denkt dat de onderhandelingen tussen Italië en de Europese Commissie de komende tijd voor wat volatiliteit bij het muntpaar euro/dollar zal opleveren.

Kredietbeoordelaar Moody's verlaagde vrijdag de rating voor de Italiaanse staatsschuld met een stap tot Baa3. Deze stap was verwacht, maar het was een meevaller dat Moody's een "stabiel" vooruitzicht afgaf, terwijl sommigen in de markt vreesden voor een "negatief" vooruitzicht, wat een verdere verlaging van de kredietwaardigheid zou voorspellen. Dit besluit zorgde ervoor dat de Italiaanse rente wat kon stijgen.

"Voor deze week staan verder cijfers over de groei van de Amerikaanse groei, een eerste raming, en het rentebesluit van de Europese Centrale Bank op de agenda. Naar verwachting zal de Europese rente niet aangepast worden. De persconferentie van Mario Draghi kan wel interessante informatie opleveren", meent Mevissen.

De analist kijkt ook uit naar de publicatie van de Duitse Ifo index op donderdag. "Dit geeft het vertrouwen van de Duitse ondernemers in september weer. Naar verwachting is het vertrouwen licht gedaald. Dit is in lijn met andere vertrouwensindices de afgelopen tijd", zegt Mevissen.

De euro noteerde maandagmorgen ten opzichte van de dollar 0,1 procent hoger op 1,1529.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

October 22, 2018 04:26 ET (08:26 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.